Celebrarea pe 15 martie a Zilei Nationale a Ungariei risca sa degenereze. Initial, Consiliul National Secuiesc a convocat o Adunare Nationala Secuiasca, intentie care a dus la anuntul unei contramanifestatii organizate de PRM.

La Odorheiu Secuiesc, CNS intentioneaza sa ceara, printr-o proclamatie, autonomia Tinutului Secuiesc, format din judetele Covasna, Harghita si Mures. Ferenc Csaba, vicepresedintele CNS, a anuntat ca nici un partid politic nu va fi invitat, dar ca sunt asteptati toti cei care vor autonomia. In replica, presedintele PRM a anuntat ca pe 15 martie va organiza o manifestatie la care sunt asteptati 100.000 de "patrioti" care sa protesteze fata de "atentatul criminal pe care sovinii unguri il pun la cale impotriva Statului National Unitar Roman", dupa cum s-a exprimat Vadim Tudor.

Riscul unor violente interetnice

Posibilitatea aparitiei unor tulburari a determinat si alte luari de pozitie. Deputatul PSD de Harghita, Mircea Dusa, a cerut romanilor sa nu participe la manifestatia organizata de PRM deoarece exista riscul repetarii violentelor din martie 1990 de la Targu-Mures. Dusa a sugerat ca ar fi oportuna si interzicerea manifestarii CNS: "Eu cred ca organele abilitate ale statului au toate parghiile prevazute de Constitutie si de lege pentru a preintampina o astfel de manifestare cum este cea pe care doreste sa o organizeze CNS". Deputatul nu a exclus oportunitatea organizarii unei manifestatii de protest, dar dupa 15 martie, pentru a evita posibilele violente.

Ideea unei adunari populare secuiesti care sa proclame autonomia zonei este considerata inoportuna si de UDMR, dar pe baza altui principiu. Anume acela ca drepturile minoritatii maghiare pot fi obtinute pe cale politica, parlamentara. "Cei care cred in 2006 ca autonomia Tinutului Secuiesc se poate obtine prin proclamatie gresesc", a declarat deputatul UDMR Antal Arpad. Acesta sustine ca o parte din vina o poarta si partenerii din coalitia guvernamentala care, prin refuzul lor de a-si asuma Statutul minoritatilor, au dus la aceasta reactie. Chiar daca Statutul nu va fi votat in forma ceruta de UDMR, aceasta nu va recurge la presiunea strazii, a mai spus Arpad. Pe de alta parte, Uniunea a dezavuat public manifestarea CNS, dar nu a incercat sa convinga organizatorii sa renunte la ea. "Nici nu stiu daca putem sa-i convingem. Este dreptul lor", a declarat acelasi Arpad.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.