Reprezentantii Grupului aInitiativa Profesionala Radio Romania", care au lansat recent un raport critic la adresa conducerii Societatii Romane de Radiodifuziune, solicita Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa faca verificari in cazul unor directori, redactori sefi si sefi de departamente ai acestei institutii. Protestatarii au facut publica o lista cuprinzand cateva zeci de nume ale unor persoane asupra carora exista suspiciuni de colaborare cu fosta politie politica.

Grupul pentru independenta editoriala a Radioului public sugereaza ca persoanele care sunt in prezent banuite de colaborare cu fosta Securitate sunt si cele care, de 15 ani incoace, practica cenzura si manipularea informatiei in sprijinul unor politicieni. Presedintele director general Dragos Seuleanu a negat insa ca la SRR exista cenzura si a respins in bloc celelalte acuzatii, afirmand ca aexista certitudinea unor nenumarate lucruri bune facute pentru Radio Romania".

Denaturarea adevarului

Bogdan Radulescu, comentator de politica externa la redactia aCivica" din cadrul Radioului public, a facut unele dezvaluiri despre modul cum se actiona la SRR: aCenzura se aplica materialelor furnizate de partidele de opozitie, iar jurnalismul pozitiv de propaganda - cand se punea problema cosmetizarii imaginii guvernului Nastase, imagine erodata de critici externe si de scandaluri masive de coruptie. In Radioul public exista doar trei oameni care dicteaza efectiv fluxul informativ in favoarea PSD, cu sprijinul unor executanti obedienti conducerii. Reporterilor si redactorilor trimisi la conferintele de presa ale partidelor politice deseori li se cenzureaza materialele inregistrate la conferintele de presa ale fostei opozitii. Urmeaza apoi ĒrotiteleÈ, diversi redactori sefi, editori coordonatori si anumite persoane de la retelele de corespondenti interni si externi.

Pe acest lant ierarhic, fiecare veriga a contribuit in diverse grade la denaturarea standardelor jurnalistice: de la obedienta fatisa, rasplatita prin prime in euro si promisiuni de reangajare dupa pensionare, pana la atitudini asa-zis mai ĒliberaleÈ, de tip glasnost, dar, in esenta, tot in spiritul liniei editoriale impuse. Manipularea informatiilor avea drept scop eliminarea declaratiilor critice venite din partea opozitiei si a unor oficialitati europene, precum si prezentarea imaginii triumfaliste a partidului-stat".

Raportul mentioneaza in acest sens si cenzurarea declaratiilor doamnei Emma Nicholson si ale oficialului european Arie …stlander. In timp ce alte posturi private de radio si televiziune difuzau criticile dure ale raportorului european privind incalcarea de catre guvernul lui Adrian Nastase a moratoriului privind adoptiile, radiojurnalul Radio Romania Actualitati a intrat cu fragmentele unor declaratii mai vechi ale dnei Nicholson, truncheate, in care apareau doar fraze neutre (de tipul: "Asteptam de la Guvernul Romaniei sa demonstreze ca face toate eforturile pentru a demonstra vointa politica de integrare in Uniunea Europeana"). La momentul respectiv, Cerasela Radulescu, jurnalist la Camera stirilor, a denuntat public la o conferinta de presa cele intamplate.

Suspiciuni de politie politica

Conform monitorizarilor efectuate de angajatii Radio intre 2003-2004, prezenta evenimentelor pozitive avand ca subiect PSD in buletine de stiri, radiojurnale si emisiuni politice a fost de 82%, in timp ce opozitia a beneficiat de 5% evenimente pozitive si 13% evenimente negative.

aAsupra unor persoane aflate la conducerea Radioului public planeaza serioase suspiciuni referitoare la implicarea lor in posibile activitati de politie politica si in actiuni certe de propaganda comunista", a afirmat Bogdan Radulescu. Jurnalistul considera ca aunele dintre aceste persoane sunt sau ar putea fi considerate surse pentru oameni din serviciile speciale care s-au pus in slujba PSD. Pentru a inlatura orice fel de banuieli si pentru a fi siguri ca nu din cauza santajului cu dosarele lor au devenit rotite ale mecanismului de propaganda in favoarea PSD, vom cere oficial CNSAS sa se pronunte. De asemenea, membrii "Initiativei Profesionale Radio Romania" sustin demersurile societatii civile privind promulgarea unei legi a lustratiei.

Banuim numerosi jurnalisti, directori, redactori sefi din SRR ca apartin unor retele de fosti ofiteri activi ai politiei politice. Acestia au devenit actuale surse ale unor servicii paralele de informatii puse in slujba PSD (o asa-numita ĒRetea TalpesÈ). Asupra altora exista suspiciuni ca sunt surse pentru vechi cadre din Directia de Informatii a Armatei (DIA), iesite la pensie de la SRI, dar inca activi in sustinerea PSD in mass-media. Lor li se adauga o lista de fosti propagandisti cu state vechi in structurile executive ale PCR".