"Dupa discutiile avute aici si la Comisia Europeana, impresia mea este ca nu se poate vorbi despre o vinatoare de vrajitoare, iar Raportul din mai va infirma aceasta idee", a declarat ieri Markus Meckel, adjunctul purtatorului de cuvint pe politica externa a grupului social-democrat din Bundestag. Delegatia de parlamentari germani s-a aflat, zilele trecute, la Bucuresti si Timisoara. Dupa discutii atit cu membrii Guvernului, cit si cu Mircea Geoana, socialistii s-au aratat impresionati de eforturile Executivului: "Avem impresia ca Guvernul se straduie mult mai mult in combaterea coruptiei, si la nivel operativ, si functional, nu doar in ceea ce ne comunica noua".

Bun cunoscator al Romaniei, pe care o viziteaza de peste trei decenii, Markus Meckel a tinut sa sublinieze ca "in timpul administratiei Iliescu, existau foarte putine actiuni impotriva coruptiei", "de fatada". "Acum exista acuzatiile ca actiunile de combatere a coruptiei sint dictate politic. Cred ca e evident ca nu e cazul. Exista semnale pozitive ca nu doar pestii mici sint vinati, ci si cei mari, iar asta a putut constata si Comisia." El a precizat ca lupta anticoruptie nu trebuie sa fie o lupta politica si a spus ca Geoana nu i s-a plins ca actuala campanie anticoruptie ar fi dictata politic.

Partid nomenclaturist

"Stiu cit de greu si lung este drumul de la un partid nomenclaturist la unul social-democrat", a spus Meckel care a trait in Germania de Est. El vede misiunea partidului sau ca o "datorie istorica" de a ajuta PSD-ul in aceasta transformare, "mai ales ca pina acum s-a facut destul de putin in acest sens. Consider ca un gest prin care un partid demonstreaza ca e democratic si social-democrat este atunci cind isi confrunta trecutul." Axel Schäfer, purtatorul de cuvint pe probleme de politica externa, a vorbit si el despre necesitatea reformei PSD, mizind pe actualul lider. "Sub Geoana, schimbarile au loc pas cu pas in ceea ce priveste sinceritatea, transparenta si solutionarea problemelor. Pas cu pas, pentru ca sint foarte multi care sint afectati si care trebuie convinsi."

Socialisti pro-Macovei

Lupta anticoruptie si reformele initiate de Monica Macovei au fost apreciate recent si de vicepresedintele Bundestagului, Susanne Kastner, care a vizitat Romania luna trecuta. Potrivit social-democratei germane, "e un progres enorm ca lupta anticoruptie este foarte ofensiva si au fost create si structurile, in Ministerul Justitiei, in asa fel incit DNA sa actioneze activ. Cu siguranta, nu e usor pentru ministrul Justitiei, pentru care am un mare respect, din cauza ca multe persoane se simt vizate". Susanne Kastner considera ca acuzatiile PSD ca DNA-ul face ,,politie politica" "au o motivatie strategica".

PSD trebuie sa se resemneze

Europarlamentarul Joost Lagendijk, coordonatorul de politica externa al Verzilor, a declarat ieri ca "opozitia trebuie sa inteleaga ca va deveni principala tinta, ceea ce e dificil, dar se intimpla pentru ca PSD s-a aflat la putere in ultimii patru ani". El a spus ca trebuie urmarita reactia PSD-ului acum, ca situatia "este deja delicata din cauza domnului Adrian Nastase. Dar cred ca, desi nu le place, inteleg ca nu se mai pot opune".

Nastase n-are echivalent olandez

Intrebat in ce conditii ar avea loc aprobarea unei cereri de perchezitie pentru presedintele Camerei Inferioare din Parlamentul olandez, ambasadorul Olandei la Bucuresti, Jaap L. Werner, ne-a declarat: "Nu cunosc exact procedurile de perchezitie la politicieni, dar nu cred ca intr-un caz ca acesta am avea o situatie in care un acuzat ar putea codecide asupra masurilor luate impotriva lui".

"Era impunitatii a luat sfirsit"

Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Jaap L. Werner, explica pentru "Cotidianul" mecanismul de presiune externa pe care il aplica tara sa Romaniei si Bulgariei.
In Romania si Bulgaria, ministrul de Externe olandez, Bernard Bot, a vorbit despre noiembrie ca moment cind se va decide asupra aderarii celor doua tari, desi in mai Comisia trebuie sa faca recomandarea privind data aderarii. De ce abia noiembrie?

Acum e important raportul din mai si trebuie sa asteptam recomandarile Comisiei. Ceea ce putem astepta la toamna ar fi un alt raport, cel obisnuit, anual. Si acest raport va fi important, pentru a vedea care e starea de fapt, iar daca Romania va adera in ianuarie 2007, care sint masurile de salvgardare care trebuie luate pentru a face posibil acest lucru. Exista un numar de domenii, la fel cum a fost si pentru celelalte state care au aderat, in care trebuie luate masuri de salvgardare, pentru a exclude un impact negativ asupra pietei interne europene. Nu cred ca va fi o surpriza daca se vor lua masuri de salvgardare in domeniul agriculturii, pentru ca Romania are inca intirzieri la acest capitol.

Totusi, ministrul Bot a declarat pentru un ziar bulgar ca "daca in noiembrie raportul Comisiei va fi negativ, nu e nici o indoiala ca aderarea dumneavoastra va fi aminata cu un an"...

Una dintre cele mai importante experiente pentru ministru in timpul acestor vizite este ca presiunea externa continua este utila. Atit din discutiile cu reprezentantii Guvernului cit si ai ONG-urilor, dar si din punctul nostru de vedere, este util si important sa se mentina presiunea externa pentru a continua reformele in Justitie, anticoruptie, securizarea frontierelor.

Ministrul Bot va trebui sa raspunda, saptamina viitoare, intrebarilor parlamentarilor olandezi din Camera Superioara. Va avea argumente in favoarea Romaniei si Bulgariei?

E asa cum a spus. Ca urmarim cu "un ochi critic" ceea ce se intimpla in zone sensibile precum lupta anticoruptie, dar si securizarea frontierelor. Dar avem si un "ochi deschis" pentru reformele care au avut loc deja. Sintem foarte impresionati de ritmul reformelor, de transparenta lor si de masurile curajoase si nu foarte comode luate de ministrii Macovei si Blaga. Procurorul-sef anticoruptie, Daniel Morar, este acum legitimat in functie dupa votul de ieri (joi- n.r.), asa ca masinaria e acum pusa la punct. Si vedem ca incepe sa produca investigatii, puneri sub acuzare si uneori condamnari. Asa ca sistemul face ce ar trebui sa faca. Era impunitatii a luat sfirsit. Atit la baza, cit si la virf, problema coruptiei e combatuta. Trebuie aratat publicului ca nu coruptia e calea pe care sa mergi in viata si acum incepe sa fie vizibil acest lucru.

Surprins de opozitia anti-DNA

"Episodul DNA nu a fost folositor. Ceea ce am fi vrut sa vedem ar fi fost un sprijin solid din partea tuturor partidelor in lupta anticoruptie, fara toate ezitarile acestea. Am fost surprinsi cind am vazut ca legea a fost respinsa si mai ales felul in care a fost respinsa", ne-a declarat ambasadorul Jaap L. Werner.