Secretarul general al Partidului National Liberal (PNL), Dan Motreanu, considera ca Partidul Conservator (PC) da dovada de demagogie atunci cand, “printr-un exercitiu de imagine populist”, cere demisia ministrului apararii nationale, Teodor Atanasiu.

"Daca reprezentantii PC erau atat de preocupati de siguranta militara a Romaniei, puteau sa ceara lamuriri ministrului Teodor Atanasiu. Ciudat, conservatorii au apelat la tactici de partid de opozitie, folosindu-se de un comunicat oficial de presa", afirma Motreanu.

Deputatul liberal este de parere ca PC ar fi trebuit sa actioneze ca un partid aflat la guvernare, adica sa clarifice aceasta problema in cadrul coalitiei de guvernamant.Totodata, Dan Motreanu ii avertizeaza pe conservatori ca problematica informatiilor secrete si a protectiei de informatii nu este un subiect pe baza caruia sa poata fi acumulat capital de imagine. Liberalul reaminteste PC ca ministrul Teodor Atanasiu a dispus efectuarea unei anchete interne in MApN, iar cei care se fac vinovati de scurgerile de informatii vor suporta rigorile legii si ale regulamentelor militare.

Partidul Conservator a solicitat, intr-un comunicat dat publicitatii joi, demiterea de urgenta a ministrului apararii nationale, Teodor Atanasiu, si declansarea unei anchete pentru investigarea "activitatii defectuoase" privind protectia informatiilor militare si "lipsa de reactie" a serviciului secret specializat al MApN.

Si PSD cere demisia ministrului Apararii
Partidul Social Democrat (PSD) cere demisia "de urgenta" a ministrului apararii nationale, Teodor Atanasiu, considerand ca scurgerile de informatii din MApN au afectat "profund" credibilitatea institutiei si a Armatei.

"Este clar ca modul de gestionare a acestei probleme de catre conducerea politica a ministerului dovedeste profunda incompetenta si incapacitate de intelegere a fenomenului apararii si a exigentelor de securitate nationala", afirma senatorul George Maior, pre sedintele Departamentului de aparare al PSD, intr-un comunicat remis, ieri, Agentiei Rompres.

George Maior sustine ca inca de anul trecut conducerea ministerului a fost avertizata asupra acestor probleme de catre SRI, insa ar fi tratat "cu totul superficial" aceasta chestiune, lucru care, in opinia senatorului PSD, dovedeste "iresponsabilitatea" celor care conduc in prezent MApN. "Este necesara si continuarea anchetei interne privind responsabilitatile ce revin factorilor din minister abilitati sa gestioneze protectia informatiilor clasificate", considera PSD.

79 de sanctiuni in scandalul scurgerilor de informatii din MApN

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca 79 de cadre militare, printre care trei generali, au fost sanctionate in cazul scurgerii de informatii din MApN, iar doi ofiteri s-au ales cu dosar penal. Atanasiu a mai declarat ca toate cadrele militare care se fac vinovate de scurgerile de informatii au fost sanctionate, dar nu vor fi destituite. Ministrul a refuzat sa faca public numele cadrelor militare implicate, intr-un fel sau altul, in scurgerea de informatii din MApN. Potrivit acestuia, cei doi ofiteri ar putea fi reabilitati si, in timp, chiar avansati, el nu doreste ca acestia sa ramana cu "tinichea de coada".

Ministrul mai spune ca o scurgere de informatii de acest fel este o problema colaterala pentru MApN, dar foarte importanta pentru SRI, care asigura securitata statului. In dosarul scurgerilor de informatii din ministerul Apararii sunt cercetati ziaristii Sebastian Oancea - corespondentul de Vrancea al ziarului Ziua si Marian Garleanu - corespondent al cotidianului Romania Libera, pentru culegerea si transmiterea de date cu caracter secret.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.