AnunȚul că prima vizită oficială a lui Călin Popescu Tăriceanu in calitate de șef al Executivului, va fi la Budapesta a dat apă la moară organizațiilor maghiare din Romania care susțin autonomia teritorială. Ca urmare a solicitărilor publice ale acestora, subiectul in cauză va figura inevitabil pe agenda discuțiilor cu premierul ungar, Ferenc Gyurcsany. Programul guvernamental al Cabinetului Tăriceanu, aprobat de Parlamentul Romaniei, cuprinde ideea elaborării unei legi a minorităților, in care sint incluse și autonomia culturală, dar și o autonomie administrativă, bazată pe procesul de descentralizare. Cu toate acestea, incă din primele zile ale mandatului său, premierul Tăriceanu a exclus posibilitatea acordării autonomiei teritoriale acordate pe criterii entice, subliniind faptul că autonomia administrativă va fi in slujba tuturor regiunilor din Romania, "dar nu va fi niciodată acordată pe criterii entice". Așa se și explică solicitările publice ale anumitor organizații maghiare exact in preziua vizitei lui Tăriceanu.

Militanți pentru autonomie

Intr-o scrisoare trimisă recent președintelui UDMR, Marko Bela, liderul platformei "Inițiativa Maghiară Ardeleană din Uniune", Katona Adam, i-a cerut acestuia să insiste pe lingă președintele Traian Băsescu pentru obținerea unor garanții de realizare a ideii de autonomie pe 3 paliere - autonomie culturală, etnică și teritorială. "Increderea clară acordată Uniunii la alegerile din toamnă de comunitatea minorității naționale maghiare din Romania și persoanei tale te constringe să reprezinți cit mai eficace interesele alegătorilor, in mod concret avind in vedere cele două principii strategice ale UDMR: autonomia și dubla cetățenie", mai spune Katona Adam. Răspunsul președintelui Uniunii, Marko Bela, nu a intirziat să apară. "In programul UDMR figurează autonomia culturală. Celelalte minorități au fost de acord cu o lege a minorităților in care să figureze autonomia culturală. E nevoie de o autonomie locală reală, printr-o descentralizare reală, inclusiv bugetară.

Dacă se realizează autonomia, trebuie să fie una specifică zonelor", a declarat simbătă președintele UDMR. Mult mai radicali in această problemă, Consiliul Național al Secuilor și Uniunea Civică Maghiară au anunțat tot simbătă, cu două zile inaintea vizitei premierului Tăriceanu la Budapesta, că vor organiza in data de 29 ianuarie in Gheorgheni și in localitățile din zona județului Harghita un referendum privind autonomia Ținutului Secuiesc. Gazda Zoltan, președintele UCM Covasna, adăugind că un asemenea referendum va fi organizat cit de curind și in județul Covasna. Mai mult, Consiliul Național al Secuilor Gheorgheni a anunțat că februarie va fi declarată "Luna Autonomiei", in localitățile din zonă organizindu-se forumuri al căror subiect va fi ideea de autonomie.

Filmul ce incinge spiritele

Tot in această perioadă a vizitei premierului in Ungaria, asistăm la mulțimea de controverse apărute pe marginea filmului documentar "Trianon trăiește printre noi" al regizorului Koltay Gabor. Difuzarea in orașele din Ardeal a acestui film a adus implicarea in scandal a autoritățior statului, ministrul Culturii, Mona Muscă, sesizind Ministerul de Interne, ceea ce a dus la amendarea a două persoane cu cite 50 de milioane de lei pentru difuzarea filmului la Odorheiul Secuiesc și la Miercurea Ciuc. Și prefectul de Cluj, Mihail Hirdău, a inaintat o plingere către Parchetul de pe lingă Curtea de Apel Cluj cerindu-i procurorului general, Ilie Narita, să ia măsurile legale in legătură cu difuzarea acestui film.