Congres cu final previzibil pentru sefia PNL

Cu trei saptamini inaintea Congresului PNL, la care va fi ales viitorul presedinte al partidului, lucrurile par sa devina tot mai previzibile. Calin Popescu-Tariceanu, actualul presedinte interimar, nominalizat dupa parasirea functiei de catre Theodor Stolojan, are toate sansele sa fie ales lider al liberalilor.
In favoarea lui Tariceanu s-au exprimat, simbata, 16 filiale din Transilvania care si-au anuntat public sustinerea. Interesant este ca si cei doi poli de putere din PNL, Valeriu Stoica si Dinu Patriciu, agreeaza varianta preluarii conducerii de catre actualul premier. Pe cei trei ii uneste un deziderat politic comun: fuziunea PNL cu PD, subiect pe care Tariceanu isi intemeiaza candidatura la presedintia partidului. In plus, pina acum nimeni nu si-a anuntat intentia de a intra in competitie cu presedintele interimar.

Tema principala: fuziunea cu PD

La baza hotaririi celor 16 filiale transilvanene de a-l sustine pe Tariceanu pentru presedintia liberalilor a stat tocmai faptul ca acesta, in prezent premier, trebuie sa ajute partidul sa realizeze o buna performanta guvernamentala si sa puna in aplicare angajamentele electorale asumate. La rindul lor, Dinu Patriciu si Valeriu Stoica, doua dintre personalitatile care ar putea influenta alegerile din PNL, ne-au declarat ca nu au un plan pentru a-l concura pe Tariceanu. "Nu voi candida la presedintia partidului. Mai mult, Calin Popescu-Tariceanu este foarte bun pentru aceasta functie si evident ca-l voi sustine sa preia conducerea PNL", a afirmat Dinu Patriciu. El a precizat ca decizia se bazeaza tocmai pe faptul ca Tariceanu va propune realizarea fuziunii cu PD. Surprinzator, Patriciu are o viziune similara cu aceea a lui Valeriu Stoica referitoare la crearea unui partid nou de centru-dreapta, de tip popular, care sa adere la Partidul Popular European.

"Cu multa vreme in urma, mi-am exprimat convingerea ca PNL si PD trebuie sa fuzioneze, sa se indrepte in mod evident catre zona de centru-dreapta si sa fie afiliat la tendintele UE", a mentionat Patriciu. El a impartasit si teoria ca PNTCD ar trebui, in mod obligatoriu, sa participe la coagularea fortelor de centru-dreapta. Dinu Patriciu a spus insa ca Congresul PNL, care se va desfasura in perioada 4-6 februarie, trebuie sa discute in principial tema fuziunii. "Acest Congres are, mai degraba, o vocatie tehnica. Trebuie ales un presedinte care sa imbratiseze ideea fuziunii. Insa clarificarea ideologica a PNL trebuie sa se realizeze in perioada urmatoare Congresului", a explicat Patriciu.

De partea cealalta, Valeriu Stoica spune ca nu are emotii in privinta Congresului, mai ales ca Tariceanu vrea sa realizeze fuziunea cu PD. "Proiectul meu de fuziune nu este un vehicul personal. Ma intereseaza mai putin functiile si oamenii decit institutiile si proiectele de viitor", a insistat Stoica, aratind ca nu tine cu orice pret sa candideze la presedintia PNL. El isi ofera ragazul de trei saptamini ramase pina la Congres pentru a vedea daca va candida sau va gestiona de pe margine desavirsirea fuziunii cu PD. Stoica se declara deja increzator ca proiectul sau de alipire la Partidul Popular European va fi realizat, intrucit si Traian Basescu, si Emil Boc au optat public pentru indreptarea PNL si PD catre zona de centru-dreapta.

Sase vicepresedinti

O parte din actualii vicepresedinti ai PNL, Mona Musca, Gheorghe Flutur si Teodor Melescanu, se vor regasi si in viitoarea structura de conducere a partidului. Singurul vicepresedinte din "garda" lui Stolojan care nu va mai intra in componenta Biroului Executiv este Paul Pacuraru, indepartat pentru numeroasele gafe facute (n.r. - Paul Pacuraru a felicitat PSD pentru cistigarea alegerilor). Surse din PNL au declarat ca partidul va avea in total sase vicepresedinti. Mai mult ca sigur, Eugen Nicolaescu (purtator de cuvint) si Dan Radu Rusanu (membru al BEx de pe vremea lui Stolojan, venit din zona Patriciu) vor fi alti doi vicepresedinti. Ultimul loc va reveni unuia dintre tinerii PNL, Bogdan Olteanu (ministru pentru relatia cu parlamentul) sau Mihai Voicu (secretar general al guvernului). Aceleasi surse au precizat ca alegerea vicepresedintilor se va face pe lista, si nu nominal, lista fiind aleasa la pachet cu Calin Popescu-Tariceanu. Intrucit Tariceanu vrea sa-si formeze singur echipa, el va da dreptul delegatilor sa aleaga componenta unui asa-numit Consiliu Permanent, format din 13 persoane.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.