Legea ii condamna pe consilieri la supunere totala fata de sefii de partid

Dupa 15 ani de insistente ale ONG-urilor, parlamentarii adopta o lege prin care se interzice migratia politica a alesilor locali. La prima vedere, pare un lucru bun, insa faptul ca un mandat poate fi pierdut prin excluderea persoanei respective din partidul pe listele caruia a fost ales creeaza posibilitatea unor abuzuri. In orice moment, un consilier local sau judetean poate intra in dizgratia sefilor sai pe linie de partid, de cel din filiala respectiva, pana la liderii de la centru. Nu este exclusa nici varianta ca un consilier sa cada vicrima uneltirilor supleantului sau de pe lista, pentru a-i lua locul.

Desi proiectul a fost adoptat in Senat cu unanimitate de voturi, parlamentarii recunosc ca legea mai are nevoie de unele imbunatatiri. Ei nu se considera insa vinovati ca au aprobat o lege lacunara, motivand ca a fost o intelegere politica, pe care trebuia sa o respecte. Solutia avansata de senatori ar fi aceea ca seful statului sa retrimita legea in Parlament, pentru reexaminare. O alta varianta ar fi aceea a contestarii la Curtea Constitutionala. Anul trecut, un proiect de lege privind interzicerea migratiei senatorilor si deputatilor a fost declarat neconstitutional de catre Curte, pe motiv ca mandatul parlamentarilor este reprezentativ, nu imperativ.

Ce prevede legea

Potrivit textului adoptat de senatori, mandatul de consilier local sau judetean va inceta de drept in cazul pierderii calitatii de membru al partidului politic pe a carei lista a fost ales, indiferent daca si-a dat demisia ori a fost exclus de superiorii sai pe linie de partid.

Locul ramas vacant va fi ocupat de candidatul aflat pe pozitia imediat urmatoare, potrivit listei prezentate la alegeri de formatiunea din partea careia a candidat. Senatorii au mai decis ca alesii locali sa fie obligati, sub sanctiunea incetarii mandatului, ca, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii, sa-si declare apartenenta politica printr-o declaratie scrisa. Initiativa legislativa are caracter organic, a fost adoptata de Senat in calitate de Camera decizionala si va fi trimisa sefului statului pentru promulgare.

Primarii demisionari isi pierd si ei mandatul

In privinta primarilor, s-a mentinut prevederea ca acestia sa isi piarda mandatul daca demisioneaza din partidul din partea caruia a candidat.
Desi stoparea migratiei primarilor este importanta, varianta gasita nu este cea mai fericita. Un exemplu concret ar fi primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu. Desi a candidat pe listele taranistilor, cu siguranta nu a fost ales de catre timisoreni pe acest criteriu. Insa daca Ciuhandu va demisiona din partid, el isi pierde mandatul. O situatie similara se inregistreaza mai ales in localitatile mici, unde este votat omul si nu partidul din care face parte.

Initial, Camera Deputatilor a votat proiectul PD, prin care primarii ramaneau fara mandat si daca erau exclusi din formatiunea politica respectiva. La Senat insa proiectul a fost respins. Potrivit deputatului PNL Dan Motreanu, motivul pentru care s-a renuntat la aceasta varianta a fost acela ca e greu sa impui o asemenea obligatie, intrucat primarii sunt alesi prin vot uninominal. In plus, prin adoptarea variantei liberale, si primarilor le va fi mai greu sa plece, intrucat consilierii nu il mai pot urma, asa cum faceau pana acum, a adaugat deputatul. In opinia sa, campania de racolare dusa de PD in ultima vreme se explica tocmai prin faptul ca stiau ca legea nu le va mai permite mult timp acest lucru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.