Traian Basescu este personalitatea politica in care romanii au tot mai multa incredere.

Potrivit unui sondaj INSOMAR dat publicitatii ieri, parlamentul si partidele politice sunt, insa, ca si pana acum, pe ultimele locuri in preferintele electoratului, 81%, respectiv 80% dintre respondenti declarand ca au putina si foarte putina incredere in aceste institutii.
In Parlament au incredere 15% din respondenti,
iar in partide 17%. 74% din subiecti au spus ca au putina sau foarte putina incredere in Guvern, in timp ce numai 25% au incredere in aceasta institutie.

Conform sondajului, peste 60% dintre romani au foarte multa si destul de multa incredere in presedintele Traian Basescu. Astfel, 43% dintre romanii de peste 18 ani au destul de multa incredere in Traian Basescu, 18% au foarte multa incredere, 26% au destul de putina incredere, iar 12% au foarte putina incredere in seful
statului.

Din decembrie si pina acum, presedintele a mai castigat 2 procente si a acumulat in total 61. Seful statului este urmat in acest top al increderii de liberalul Mona Musca, cu 50%. Teodor Stolojan, aflat pe locul trei, prezinta cea mai mare crestere in acest sondaj, de la 41 de procente in decembrie, la 51% in februarie.

Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu ocupa locurile 4 si 5 in topul personalitatilor in care romanii au cea mai mare incredere. Si ei au castigat 6, respectiv 5 procente in acest interval. Ultimii lideri ai coalitiei in acest clasament sunt Dan Voiculescu, cu 17%, si Marko Bela, cu 12%. In ceea ce priveste Opozitia, Mircea Geoana conduce cu 39 de procente, urmat la mare distanta de Corneliu Vadin Tudor cu 23%, singurul care a pierdut 4% in acest interval. Pe locurile 3 si 4 se afla Ion Iliescu si Adrian Nastase, cu 25, respectiv 20%.

Pe de alta parte, increderea in patru dintre ministri a crescut cu cateva procente in perioada ianuarie-februarie, comparativ cu intervalul decembrie-ianuarie. Este vorba despre: ministrul Administratiei si Internelor, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justitiei, si ministrul Educatiei si Cercetarii.
In schimb, increderea romanilor in restul ministrilor fie a scazut cu cateva procente, fie a ramas la acelasi nivel.

Disensiuni Intre presedinte si premier

Cit despre relatia dintre seful statului si premier, 46% dintre cei intervievati cred ca cei doi nu se inteleg prea bine, iar 31% considera ca cei doi oficiali se inteleg destul de bine. Comparativ, tot mai multi romani cred ca aceste raporturi s-au deteriorat in ultimele luni. Astfel, 55% dintre romanii intrebati erau de parere, in perioada august-septembrie 2005, ca Basescu si Tariceanu nu se inteleg prea bine sau deloc, cota celor care cred acest lucru crescand in februarie 2006 la 64,9%.

In ceea ce priveste relatiile dintre partidele aflate la guvernare, 34% dintre romani considera ca relatiile dintre PNL si PD nu sunt prea bune, iar 35% dintre cetatenii intervievati cred ca relatiile dintre PNL si PC sunt nu prea bune. In ceea ce priveste relatia dintre PD si UDMR, 38% au spus ca aceasta este nu prea buna, relatia dintre PD si PC, fiind considerata "nu prea buna" de 37% dintre romani. 31% dintre intervievati au spus, de asemenea, ca relatiile dintre UDMR si PC nu sunt prea bune.

Pe de alta parte, circa o treime dintre romani considera ca fuziunea dintre PNL si PD are sanse de realizare destul de mari, ca ambele partide ar avea de castigat de pe urma acestui proces si ca cel mai potrivit lider al unui eventual partid rezultat din fuziune ar fi presedintele democratilor, Emil Boc (33%).
O posibila fuziune intre PNL si PD ar avea sanse destul de mari de realizare in opinia a 38% dintre subiecti. Insa un procent aproximativ egal, de 36%, au creditat-o cu sanse destul de mici, iar alte 20 de procente s-au inregistrat in contul celor care au afirmat ca exista sanse foarte mici sau nici o sansa de realizare a fuziunii.

La intrebarea care dintre cele doua partide ar avea mai mult de castigat, 30% au raspuns PD si doar 10% PNL. Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, este considerat cel mai potrivit pentru a conduce noul partid, de 26% dintre respondenti, consilierul prezidential Theodor Stolojan de 19% dintre ei, iar deputatul PNL Mona Musca de 7%.

Romanii Si maghiarii se inteleg bine

64% dintre romani sunt foarte interesati sau destul de interesati de perspectiva intrarii Romaniei in Uniunea Europeana (UE). In schimb, 36% dintre cei intervievati nu sunt prea interesati sau sunt foarte putin interesati de aceasta perspectiva. Pe de alta parte, avand in vedere ca una dintre problemele importante ale UE este aceea a situatiei minoritatilor etnice, subiectii au fost intrebati daca romanii si maghiarii se inteleg bine si doar politicienii care ii reprezinta se cearta intre ei, raspunsurile a 76% dintre intervievati fiind afirmative, iar a 24% negative.

57% dintre cetateni sunt de parere ca, in prezent, in Romania, maghiarii nu au mai multe drepturi si privilegii decat romanii, restul de 43% crezand contrariul. 54% dintre respondenti au apreciat ca, in prezent, in Romania, nu este necesara o lege a minoritatilor etnice.

Geoana, cel mai bun lider pentru PSD

Potrivit aceluiasi sondaj, cei mai multi dintre cei chestionati cred ca Geoana, Boc si Vadim sunt cei mai buni lideri pentru partidele in fruntea carora se afla. La intrebarea "Cine credeti ca ar fi cel mai bun lider pentru PSD?", 30% dintre cei chestionati il prefera pe Mircea Geoana, 14% pe Ion Iliescu, 8% Adrian Nastase si 1% Ion Rus.

In ceea ce priveste PD, raspunzand la o intrebare similara, 30% dintre cei chestionati considera ca Emil Boc este cel mai potrivit pentru conducerea PD, 9% cred ca Traian Basescu, 2% - Adriean Videanu si 1% - Vasile Blaga. Pentru conducerea PNL, 16% cred ca premierul Calin Popescu Tariceanu este cel mai bun lider, urmat de Theodor Stolojan - cu 16% si de Mona Musca cu - 7%.

17% dintre cei intervievati cred ca Dan Voiculescu este cel mai bun lider pentru PC, 2% Codrut Seres. Pentru PRM, 39% dintre romani il vad pe Corneliu Vadim Tudor cel mai bun lider, iar pentru UDMR 20% dintre cei chestionati cred ca Marko Bela este cel mai bun lider.

Sondajul a fost realizat in perioada 16-21 februarie, pe un esantion de 1.170 de persoane de peste 18 ani, din 49 de localitati urbane si 53 de localitati rurale din 40 de judete si in municipiul Bucuresti. Eroarea maxima admisa este de 2,8%.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.