Partidele se chinuie sa gaseasca subterfugii pentru a impiedica intrarea in vigoare a Statutului parlamentarilor.

Desi indemnizatiile de somaj si pensiile foarte mari au produs o impresie deplorabila in presa, partidele care, cel putin declarativ, s-au opus proiectului de Statut nu au reusit sa-si convinga parlamentarii sa respinga Statutul, chiar si dupa ce a fost trimis inapoi de la Cotroceni pentru reexaminare. Acum liderii PNL, PD, dar si ai PSD incearca sa impiedice acordarea privilegiilor sporite pentru parlamentari pentru a compensa posibila pierdere de capital politic. Astfel, presedintele social-democratilor a cerut ca legea sa fie tinuta "in adormire", fara sa fie promulgata de presedinte, pana cand un Parlament ales pe baza votului uninominal sa rediscute legea.

Statutul, modificat printr-o noua lege

Liberalii au convenit asupra altei solutii ca sa evite neconstitutionalitatea promulgarii, amanata nedefinit. Liberalii vor sa depuna acum un proiect de modificare a Statutului prin care pensiile fostilor parlamentari, ce constituie, conform premierului Tariceanu, "o discriminare pozitiva", sa fie recalculate intr-o maniera rezonabila, iar indemnizatiile de somaj dupa incetarea mandatului sa fie eliminate definitiv. La Delegatia Permanenta a PNL, deputatul Titu Gheorghiof a fost mandatat sa sustina votarea acestei modificari prin vot nominal. Liberalii spera astfel ca ceea ce parlamentarii nu au vrut sa voteze de buna voie sa voteze de teama blamului public sau a sanctiunilor din partid.

Boc vine cu o noua solutie

Ieri, presedintele PD, Emil Boc, a venit cu o solutie similara: Guvernul sa suspende prin ordonanta aplicarea Statutului, iar Parlamentul sa modifice prin alta lege dispozitiile referitoare la pensii si la indemnizatia de somaj. "Aceasta lege trebuie repusa in coordonatele sale normale, pentru ca aceste privilegii sunt imorale si nu se justifica", a apreciat Boc.

El a mai spus ca proiectul afecteaza democratia pentru ca poate duce la scaderea increderii in Parlament si in institutiile statului. Pentru a se evita pe viitor consensul parlamentarilor legat de privilegiile lor, Boc a cerut partidelor parlamentare sa se pronunte raspicat, cu "da" sau "nu" in privinta acordului lor cu aceste privilegii. Drept consecinta, se va sti clar care sunt partidele care sprijina refacerea Statutului parlamentarului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.