Delegatia Permanenta a Partidului National Liberal discuta sambata la Brasov despre fuziunea cu Partidul Democrat. PD s-a pronuntat in favoarea proiectului, pe care il conditioneaza insa de afilierea viitoarei formatiuni rezultate din fuziunea celor doua partide la gruparea Partidului Popular European. La randul sau, conducerea PNL a precizat ca decizia aprobarii fuziunii le apartine in totalitate organizatiilor din teritoriu.

Vineri seara, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a facut o declaratie publica in care a reiterat dorinta partidului de a fuziona cu PD, dar a precizat ca intelege temerile organizatiilor din teritoriu ca identitatea liberala s-ar putea pierde odata cu fuziunea. Liderul PNL a aratat ca este de acord cu fuziunea numai daca aceasta identitate politica se pastreaza.

Filialele teritoriale ale PNL au discutat in ultimele saptamani despre felul in care s-ar putea realiza fuziunea cu PD.

PNL: divergente serioase cu privire la fuziune

Parerile sunt impartite: organizatiile din Bucuresti, Gorj, Covasna si Prahova au votat clar impotriva proiectului; PNL Hunedoara este de acod cu fuziunea, dar a pus doua conditii: denumirea viitorului partid sa contina cuvantul "liberal", iar termenii fuziunii stabiliti de conducerile centrale ale celor doua formatiuni sa fie apoi analizati in organizatiile teritoriale; filiala aradeana sprijina si ea proiectul, dar numai daca partidul isi va pastra identitatea liberala in cadrul viitoarei formatiuni, iar aceasta ar trebui sa adere la grupul liberalilor europenii.

La ultima reuniune a Delegatiei Permanente a partidului au participat 114 din cei 130 de lideri locali invitati. Majoritatea au votat atunci ca PNL sa fuzioneze cu PD, dar au ridicat si conditii, in timp ce 43 de voturi au fost impotriva oricarei forme de fuziune.

PD: aproape in unanimitate pentru fuziune

Situatia este complet diferita in interiorul Partidului Democrat. Organizatiile teritoriale au aprobat fuziunea cu o majoritate clara: nu a existat decat un singur vot impotriva fuziunii. Dar si formatiunea condusa de Emil Boc are o conditie la care nu se arata deloc dispusa sa renunte: liderii locali ai PD considera ca viitorul partid ar trebui sa se afilieze Popularilor Europeni, grupare la care partidul are deocamdata statut de observator.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.