Cei mai multi sunt pentru, dar cu cateva conditii.

Posibila este si o structura federativa, in care cele doua formatiuni sa isi pastreze doctrinele actuale

Liberalii hotarasc astazi termenii in care vor fuziona cu democratii. Dupa ce la inceputul lunii Emil Boc a venit cu un proiect de fuziune cu iz de ultimatum, PNL a cerut un ragaz, sub pretextul ca o decizie atat de importanta nu poate fi luata fara a consulta filialele din teritoriu. Astazi, concluziile vor fi prezentate in cadrul Delegatiei Permanente, urmand ca decizia finala sa fie comunicata colegilor din Alianta. Cert este ca, asa cum Emil Boc a venit cu o oferta de fuziune sub drapelul popular, liberalii nu vor sub nici o forma sa renunte la doctrina si sa se inscrie in familia PPE.

Filialele sunt pentru, dar conditionat

Majoritatea filialelor PNL au anuntat ca sustin fuziunea cu PD, dar cu cateva conditii: ca viitorul partid sa aiba o doctrina liberala si sa nu se piarda identitatea istorica a PNL, denumirea viitorului partid sa contina cuvantul "liberal". Argumentele filialelor pentru pastrarea doctrinei liberale: numai aceasta "poate determina insanatosirea mediului de afaceri, viciat in trecut de politicile de stanga", sustinerea cea mai puternica pentru aderarea la UE a fost data Romaniei de catre Internationala Liberala, in vreme ce PPE i se datoreaza cele mai multe obiectii fata de acest obiectiv. Sunt si cateva filiale care au ales solutia radicala. Filialele PNL din Gorj si Covasna au suspendat protocolul de colaborare cu PD, in urma unor conflicte la nivel local.

Seniorii sunt contra

Asa cum era de asteptat, in interiorul PNL s-a format un curent puternic impotriva variantei PD de fuziune. Principalii opozanti sunt seniorii liberali. "Eu sunt pentru pastrarea PNL asa cum este, pentru ca existenta PNL este o garantie atat pentru salvgardarea drepturilor individuale, cat si pentru echilibrarea vietii noastre democratice", a spus fostul lider liberal Radu Campeanu. La randul sau, presedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus a amintit ca in partid sunt oameni care nu si-au parasit apartenenta liberala de peste 60 de ani, el apreciind ca o fuziune ar putea duce la pierderea identitatii liberale. De asemenea, Constantin Balaceanu-Stolnici le-a cerut colegilor de partid sa nu cedeze in fata celor ce vor disparitia liberalismului si sa nu faca "regretabila eroare" de a confunda fuziunea cu alianta. El aprecia ca fuziunea dintre PNL si PD este "o contraproductiva hibridare politica".

Critici vin si de la juniori

Studentii liberali se declara impotriva fuziunii si propun coagularea tuturor fortelor politice democratice de dreapta in jurul PNL. Ei cer pastrarea traditiilor si valorilor liberale, considerate "necesare pentru o Romanie moderna, capitalista si europeana", si continuarea colaborarii cu democratii, in cadrul Aliantei.

Avertizari ca PNL s-ar putea scinda

Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a devenit in ultima vreme vocea factiunii din PNL ce se opune fuziunii. El a lansat ipoteza ca PNL sa se rupa inainte de o eventala fuziune. "Este foarte posibil, daca cele doua partide vor fuziona, sa se formeze un alt partid liberal. Avertizez ca nu trebuie sa ajungem acolo", a declarat Antonescu. Lui i se alatura alte voci, precum seful liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, si senatorul Paul Pacuraru. "Cred cu convingere ca cele doua partide din Alianta au fiecare un potential de crestere important si el trebuie maximizat. Modelul meu este ca mai bine favorizezi cresterea ambelor partide. Eu vad o viitoare confruntare politica intre un partid liberal si un partid popular", considera Pacuraru.

Structura federativa

O varianta de compromis ar putea fi aceea ca PNL si PD sa isi pastreze actualele doctrine si sa formeze o structura de tip federativ. Varianta este sustinuta de senatorul Varujan Vosganian. Acesta a apreciat ca este nevoie de o structura puternica de dreapta si a aratat ca se poate gandi o structura institutionala federativa, care sa permita celor doua partide sa mearga in continuare impreuna. O parere similara are si euroobservatorul Nicolae Vlad Popa. In opinia sa, cele doua formatiuni si-ar putea pastra pe mai departe afilierea la grupuri europene diferite. Acest fapt ar constitui mai degraba un avantaj decat un incovenient, intrucat romanii ar avea ocazia sa reprezinte interesele tarii in mai multe grupuri din Parlamentul European.

Tariceanu, mesaj ambiguu

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a evitat pana acum sa spuna clar in ce conditii doreste sa fie facuta fuziunea cu democratii. Din punctul sau de vedere, in Romania este nevoie de un partid de centru-dreapta puternic, care ar putea rezulta din fuziunea PNL cu PD. "Dar, daca in Romania este nevoie inca de un partid liberal puternic, nu stiu cat de multa nevoie este de o formatiune ca aceasta, cu o identitate incerta", a spus Tariceanu in cadrul dezbaterii despre identitatea liberala in Romania. El a adaugat ca partide liberale exista peste tot in Europa, mai putin in Rusia si alte tari din fostul spatiu sovietic. "Riscul este ca si la noi sa se organizeze un partid care nu e structurat pe o doctrina sau pe niste idei", a mai spus el, apreciind ca, intr-o astfel de situatie, ar fi mai degraba semn de involutie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.