PD sustine ca a cerut aminarea legii Ticu ca sa defineasca mai clar termenul de politie politica, in timp ce istoricul Marius Oprea, consilierul lui Tariceanu, vorbeste despre razbunarea lui Traian Basescu.

Guvernul a aminat joi adoptarea ordonantei de urgenta care modifica Legea Ticu sustinuta in Executiv de PNL prin ministrul Bogdan Olteanu. Acesta a evitat orice explicatie. In schimb, istoricul Marius Oprea, consilierul premierului Tariceanu pe probleme de siguranta nationala si unul dintre autorii ordonantei, a declarat ca "PD, prin vocea ministrului Blaga, care reprezinta portavocea serviciilor secrete, nu doreste aprobarea noii legi Ticu. Blaga a spus la sedinta de guvern de joi ca PD nu voteaza pentru ca are obiectii care concorda cu ale serviciilor secrete. Respectiv sa nu se deconspire agentii acoperiti (agenti SIE - n. r.) ca astfel se prejudiciaza siguranta nationala. Tot Blaga a fost si impotriva dreptului cetatenilor straini de a avea acces la dosare.

Dar tocmai acestia ne-au dat o mina de ajutor contra regimului Ceausescu. Occidentul nu vede cu ochi buni aceste masuri si noi nu putem sa fim in dezacord cu celelalte state fost comuniste. Si ministrul Macovei a avut obiectii care au intirziat legea. Este vorba pe fond de razbunarea lui Traian Basescu pentru legile sigurantei nationale" (pachet legislativ in lucru care cuprinde si legile SRI si SIE - n. r.). Oprea a precizat ca "si ministrii UDMR au avut unele observatii la lege".

Blaga il contrazice pe Oprea

Acuzatul, ministrul PD Vasile Blaga, a negat ca s-ar opune adoptarii legii Ticu, dar a recunoscut ca are obiectii. "Nu era definit foarte clar ce inseamna politie politica. Trebuie mai multa precizie la ce inseamna deconspirarea agentilor acoperiti care lucreaza in strainatate. Mai e aspectul privind dreptul cetatenilor straini la dosare. Unde s-a mai vazut sa intre toata lumea in arhive? Asta nu e o arhiva in folosul tuturor. Vreau sa se deconspire toti cei care au facut politie politica, dar sa se precizeze mai clar in ce conditii. Ministrul PNL Olteanu nu a obiectat la aceste observatii", a spus Blaga, care a negat ca nu ar fi de acord cu deconspirarea preotilor, sportivilor si a altor categorii sociale care au lucrat in Securitate. Liderul PD Emil Boc ne-a declarat ieri ca "PD sustine OUG, dar sa o mai discutam o data saptamina asta in Alianta ca sa existe o decizie politica pina va fi adoptata joi in Guvern".

Macovei vrea limpezime

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, spune ca modificarile propuse se refera tot la definirea calitatii de agent sau colaborator. "In forma intrata in sedinta de Guvern, nu era suficient de clar", afirma Macovei. Ministrul Justitiei afirma ca a solicitat ca proiectul legii Ticu sa fie pus in acord cu prevederile din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu modificarile aduse anul trecut. In legile Macovei, a fost eliminata sintagma "agent sau colaborator al Securitatii ca politie politica". Daca formularea "ca politie politica" ar fi fost pastrata, judecatorii si procurorii care au colaborat cu fosta Securitate ar fi avut o portita de scapare.

UDMR zice "igen"

Ministrul UDMR Laszlo Borbely a recunoscut ca a avut si el obiectii la legea Ticu. "Ale noastre au fost de forma. Blaga si Macovei le-au avut de fond. Problema UDMR: e prea general folosit termenul politie politica. Am cerut si noi mai multa precizie. Altfel este o varza. Dar sintem de acord cu proiectul PNL. Blaga ne-a explicat obiectiile lui si mi s-au parut logice". Consilierul premierului, Marius Oprea, ne-a spus ca alaturi de Ticu Dumitrescu la lege au lucrat istoricii Stejarel Olaru, Ionut Dogaru si liderul Pro Democratia, Cristian Pirvulescu.

Ticu asteapta explicatii

Ticu Dumitrescu a recunoscut ieri ca nu cunoaste forma finala a OUG care s-a discutat joi in Guvern. "Istoricul Oprea mi-a promis ca-mi trimite ultima editie a proiectului pentru ca s-a mai umblat pe el. Nu mi l-au trimis. Nu ma pronunt decit dupa ce voi vorbi cu ministrii Blaga si Marko Bela, dar legea nu are nimic restrictiv", a declarat Ticu. El a spus ca nu e de acord cu "introducerea sintagmei siguranta nationala in ceea ce priveste arhivele SRI pentru ca altfel legea ajunge un bla-bla. Daca la capitolul referitor la SIE mai exista rezerve, la SRI nu. La SRI nu se pune problema spionilor". Astazi la ora 12.00, la Guvern urmeaza sa se reuneasca ministri, istorici si analisti pentru a armoniza toate obiectiile la legea Ticu. Legea va fi adoptata prin OUG, deoarece in martie expira mandatul conducerii actuale a CNSAS, urmind sa fie alesi noi membri. PNL il sustine pe Ticu Dumitrescu pentru sefia CNSAS.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.