Reprezentantii Partidului National Liberal considera ca noul pachet de legi privind securitatea nationala trebuie, in mod evident, sa nu restranga in nici un fel drepturile individuale ale cetatenilor.

Liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri, la finalul consultarilor avute cu presedintele Traian Basescu, la Palatul Co-troceni, ca i-a adus la cunostinta sefului statului si unele semnale venite din societatea civila in acest sens, in prezent impunandu-se clar o dezbatere publica pe marginea pachetului legislativ. "Acest pachet trebuie in mod evident sa nu restranga drepturile individuale ale cetateanului si exista diverse semnale pe care trebuie sa le luam in seama pentru ca, pe de alta parte, exista intotdeauna tentatia ca structurile informative sa incerce sa obtina competente excesive care pot sa fie in dauna libertatilor individuale", a spus Tariceanu.

Liderul PNL a afirmat ca in acest moment Romania este o democratie stabila, are o economie de piata, are institutii care sa lupte eficient impotriva coruptiei, altfel nu se putea pune problema aderarii europene a tarii noastre. Potrivit liderului liberal, principalul obiectiv al Romaniei, din punct de vedere al securitatii, trebuie sa fie "asigurarea protectiei cetateanului si nicidecum acordarea de competente suplimentare structurilor de informatii". "Trebuie sa avem grija ca derapaje in ceea ce priveste competentele si restrangerea drepturilor individuale sa nu apara", a spus Calin Popescu Tariceanu. Presedintele PNL considera ca, dupa ce acest pachet legislativ va intra in dezbatere publica si se asteapta contributia opiniei publice, in final se va ajunge la un pachet de legi in conformitate cu aspiratiile de securitate ale tarii noastre, dar care sa nu greveze in nici un fel drepturile individuale ale cetateanului, "bunul cel mai de pret pe care Romania l-a obtinut din 1989 incoace".

PSD solicita urgentarea elaborarii Strategiei nationale de securitate

Partidul Social Democrat solicita presedintelui Traian Basescu urgentarea procesului de elaborare si trimiterea la Parlament a Strategiei nationale de securitate. "PSD este preocupat de faptul ca proiectul de strategie de securitate nationala nu a fost inca transmis pentru dezbatere in Parlament, la mai bine de un an de la preluarea mandatului prezidential, desi termenul legal pentru aceasta era de sase luni", se arata intr-un comunicat difuzat ieri. Social-democratii isi exprima disponibilitatea de a participa politic si cu expertiza la elaborarea si dezbaterea proiectelor de legi care vizeaza acest domeniu.

PSD considera ca este nevoie de o dezbatere mai ampla, politica si cu societatea civila, pe proiectele legislative vizand modificarea legilor de organizare a serviciilor secrete inainte ca ele sa fie discutate in Parlament. In context, PSD apreciaza ca un fapt pozitiv invitarea presedintilor de comisii parlamentare de specialitate la sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pe aceasta problematica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.