Sanctiunea merge de la avertisment la excluderea din magistratura

Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a promovat - cu unanimitate de voturi - actiune disciplinara impotriva judecatorului Emil Ghergut, fost presedinte al Biroului Electoral Central (BEC). Actiunea disciplinara va fi judecata - potrivit legii - de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Practic, sanctiunea ce ii poate fi aplicata lui Ghergut variaza de la un simplu avertisment pana la excluderea din magistratura. Reamintim cititorilor faptul ca, in data de 30 noiembrie 2004, presedintele BEC, Emil Ghergut, a facut urmatoarele afirmatii: "Dar nu este permis sa se aduca aceste grave acuzatii la adresa noastra numai de dragul de a castiga sau poate a te inscrie in cursa electorala pe care n-ai castigat-o din primul tur, asa cum s-a laudat domnul Basescu".

Potrivit Legii privind Statutul Magistratilor, judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice, in caz contrar urmand sa li aplice sanctiuni disciplinare. De asemenea, magistratii nu se subordoneaza scopurilor si doctrinelor politice si nu pot sa faca parte din partide sau formatiuni politice si nici sa desfasoare activitati cu caracter politic. Imediat dupa "iesirile politice" ale judecatorului Emil Ghergut, vicepresedintele Partidului Democrat, Ioan Onisei, a depus o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu declaratiile si comportamentul lui Ghergut. In luna decembrie 2004, CSM a indreptat aceasta plangere catre Colegiul de conducere al Inaltei Curti, organul competent sa formuleze actiunea disciplinara. Ieri, Colegiul de conducere al ICCJ a decis sa-l trimita pe magistratul Emil Ghergut in fata Consiliului Superior al Magistraturii in vederea aplicarii unei sanctiuni disciplinare.

Colegiul a constatat ca Ghergut a incalcat articolul 96 din Legea privind Statutul Magistratilor, apreciind, in principal, faptul ca declaratiile si comportamentul acestuia - in calitate de presedinte al BEC - au afectat prestigiul Justitiei. Promovarea actiunii disciplinare impotriva lui Ghergut este prima dovada concludenta a faptului ca magistratii sunt capabili sa-si faca singuri curatenie in propria ograda, fara imixtiunea ministrului Justitiei, asa cum prevad legile in vigoare si cum se intampla peste tot in Uniunea Europeana. Iar faptul ca semnalul a fost dat tocmai de cea mai inalta instanta a tarii nu este o intamplare, ci un semnal si pentru instantele inferioare. Consiliul Superior al Magistraturii are la dispozitie doua luni de zile pentru a lua in discutie "cazul Ghergut".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.