Membrii comisiei PNL, care are ca scop redactarea propunerilor pentru revizuirea Constitutiei, iau in calcul varianta transferarii atributiilor Curtii Constitutionale catre Senat.

Potrivit senatorului PNL Teodor Melescanu, este vorba de un Senat reformat, ce va fi alcatuit din doar 83 de senatori, alesi prin vot uninominal, cate unul pentru judetele mici, doi pentru cele mijlocii si trei pentru cele mari. Propunerea porneste de la ideea unei republici parlamentare in care Legislativul va fi principalul for democratic, iar functiile de prim-ministru si de presedinte sa fie clar definite, sefului statului fiindu-i rezervata calitatea de mediator, a explicat Melescanu. Domnia sa a afirmat ca nu vede de ce senatorii nu ar fi la fel de competenti in a judeca chestiuni de constitutionalitate ca si membrii Curtii Constitutionale.

"Trei sferturi dintre membrii Curtii sunt fosti parlamentari, ca Predoiu sau Ninosu, noi de ce am fi incompetenti?", a spus senatorul Teodor Melescanu.
"A lasa la latitudinea Senatului, care este un organ legiuitor cu esenta politica, sa evalueze ce este sau nu constitutional, deci la latitudinea unei majoritati conjuncturale, inseamna domnia arbitrariului si este vorba de impunerea cu forta a unei vointe sau chiar a unei dictaturi de ordin politic", a replicat vicepresedintele PSD, Titus Corlatean. Nici partenerii de guvernare ai PNL, PD si UDMR nu agreeaza propunerea liberala. "Este imposibil. Este o situatie care nu a existat de la Republica a III-a Franceza incoace", a spus democratul Cristian Radulescu, in timp ce senatorul UDMR Gyorgy Frunda considera eventuala desfiintare a Curtii Constitutionale, institutie fundamentala a statului de drept, "o greseala enorma".

Membrii comisiei PNL care are ca scop redactarea propunerilor pentru revizuirea Constitutiei iau in considerare transferarea atributiilor Curtii Constitutionale catre Senat. Este vorba, insa, de un Senat reformat, unul alcatuit din doar 83 de senatori, alesi prin vot uninominal, cate unul pentru judetele mici, doi pentru cele mijlocii si trei pentru cele mari, a declarat, citat de Rompres, vicepresedintele PNL, senatorul Teodor Me-lescanu. Potrivit acestuia, liberalii propun ca doar Camera Deputatilor sa desfasoare activitati legislative. Propunerea porneste de la ideea unei republici parlamentare in care legislativul va fi principalul for democratic, iar functiile de prim-ministru si de presedinte sa fie clar definite, sefului statului fiindu-i rezervata calitatea de mediator, a explicat Melescanu .El a afirmat ca nu vede de ce senatorii nu ar fi la fel de competenti in a judeca chestiuni de constitutionalitate ca si membrii Curtii Constitutionale. "Trei sferturi dintre membrii Curtii sunt fosti parlamentari, ca Predoiu sau Ninosu, noi de ce am fi incompetenti?", a spus senatorul Teodor Melescanu.

PSD: "O varianta inacceptabila"

Partidul Social Democrat si-a exprimat ieri, prin vocea vicepresedintelui Titus Corlatean, dezacordul fata de o propunere a Partidului National Liberal de preluare de catre Senat a atributiilor Curtii Constitutionale, subliniind ca rolul acesteia trebuie pastrat si consolidat. "A lasa la latitudinea Senatului, care este un organ legiuitor cu esenta politica, sa evalueze ce este sau nu constitutional, deci la latitudinea unei majoritati conjuncturale, inseamna domnia arbitrariului si este vorba de impunerea cu forta a unei vointe sau chiar a unei dictaturi de ordin politic", a declarat, Agentiei Rompres, vicepresedintele PSD Titus Corlatean. El a spus ca "a luat la cunostinta cu consternare de propunerea liberalilor", subliniind ca instanta constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei. "Intentia PNL nu este o chestiune acceptabila in nici un sistem democratic, rolul Curtii Constitutionale trebuie prezervat si chiar consolidat, pentru a fi ferit de presiuni de ordin politic", a spus Titus Corlatean.

PD Si UDMR nu agreeaza ideea

Partidul Democrat si Uniunea Democrata Maghiara din Romania nu agreeaza ideea transferarii atributiilor Curtii Constitutionale catre Senat, asa cum propun membrii comisiei Partidului National Liberal care are ca scop redactarea propunerilor de revizuire a Constitutiei.Deputatul PD Cristian Radulescu a precizat ieri, citat de Rompres, ca in nici o tara din Europa, la ora actuala, Senatul sau alta camera parlamentara nu are o astfel de functie. "Este imposibil. Este o situatie care nu a existat de la Republica a III-a Franceza incoace. Au existat anumite atributiuni de control constitutional al Senatului Romaniei in perioada interbelica", a spus Cristian Radulescu. Potrivit acestuia, democratii vor discuta cu liberalii pe marginea acestei propuneri. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a afirmat ca desfiintarea Curtii Constitutionale, institutie fundamentala a statului de drept, "ar fi o greseala enorma"."Nu pot sa fiu de acord cu asa ceva si nu cred ca liberalii au propus asa ceva. Trebuie sa fie o neintelegere", a spus Gyorgy Frunda.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.