Actualul presedinte al PUR a facut afaceri cu gen. Constantin Rotaru, adjunctul sefului SIE * Contactele s-au produs in anii '80, cand Voiculescu era directorul CRESCENT, iar Constantin Rotaru era director la ICE Dunarea, cea mai importanta intreprindere de comert exterior a Securitatii

Serviciul de Informatii Externe (SIE) a raspuns oficial ziarului ZIUA, la seria de sapte intrebari pe care i le-am adresat oficial anul trecut, legate de desfiintarea firmei Securitatii ICE Dunarea in 1990 si conturile acesteia, precum si de afacerile derulate de liderul PUR, Dan Voiculescu, in anii '80 si '90, cu o serie de fosti ofiteri DIE din conducerea ICE Dunarea, printre care si actualul director adjunct al SIE, gen. Constantin Rotaru. Mentionam ca, desi raspunsul este un pic mai vechi, el ar fi influentat campania electorala si din acest motiv nu am dorit sa dam publicitatii acest document (vezi facsimil).

Raspunsurile SIE

Prin adresa nr. 120/17.09.2004, SIE ne-a comunicat urmatoarele:

"In ultimii 14 ani, Serviciul de Informatii Externe a parcurs un proces extrem de amplu de reforma care i-a modificat in mod fundamental structura, profilul strategic, principiile si obiectivele de munca.

Ca urmare a acestui proces, in prezent, SIE este integrat in comunitatea de informatii euroatlantica si functioneaza in baza unor standarde compatibile cu cele ale serviciilor din democratiile occidentale.

In acest context, precizam ca SIE nu a preluat, dupa 1989, nici o firma de comert exterior care a apartinut fostei Securitati si nici nu a desfasurat astfel de activitati.

In anul 1994, generalul Constantin Rotaru, avand atunci gradul de colonel, a fost trecut in rezerva, la cererea sa, din cauza unor probleme personale. In acelasi an a preluat conducerea firmei INTACT SA. La solicitarea expresa a conducerii Serviciului de Informatii Externe, in 1998 a fost reangajat cu acelasi grad - colonel. In luna noiembrie 1999, dupa pensionarea generalului Alexandru Tanasescu, a fost numit in functia de adjunct al directorului SIE. La 1 decembrie 2000, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, i-a acordat gradul de general de brigada.

In calitate de director adjunct al ICE Dunarea (1986 - 1989), domnul Constantin Rotaru a avut ca sarcina prioritara promovarea la export a produselor din gama constructiilor de masini, context in care, in perioada 1987 - 1989 a avut contacte si cu domnul Dan Voiculescu.

Prin Hotararea de Guvern nr. 432/25.04.1990, ICE Dunarea a fost desfiintata si nu privatizata, sumele existente in conturile firmei fiind preluate de fostul BANCOREX.

Reclasificarea arhivei ICE Dunarea in anul 2003 a fost propusa Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de conducerea SIE din ratiuni juridice si nu ca urmare a unei cereri exprese a generalului Constantin Rotaru.

SIE nu detine date despre existenta unor conturi externe ale dictatorului Nicolae Ceausescu, care ar fi fost confirmate de Uniunea Bancilor Elvetiene"

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.