Inaintea intalnirii de joi cu presedintele Traian Basescu pe tema statutului Departamentului National Anticoruptie, PSD a pregatit mai multe propuneri pentru rezolvarea impasului creat de respingerea la Senat a ordonantei de infiintare a DNA. Reprezentantii PSD au reafirmat faptul ca nu se opun luptei anticoruptie, dar au cerut inca o data ca aceasta sa nu se transforme intr-un instrument de batalie politica.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca spera ca dupa intalnirea cu presedinte Basescu sa fie gasite solutii de compromis, astfel incat institutiile statului sa poata continua lupta impotriva coruptiei.

"Avem cateva solutii pe care noi le consideram practice, utile, solutii care vor reglementa din punct de vedere constitutional aceasta ordonanta, lasand in acelasi timp structurile abilitate ale statului - in speta, Departamentul National Anticoruptie - sa-si continue activitatea si sa-si duca la bun sfarsit mandatul".

Ion Iliescu propune reorganizarea Parchetului General

Cristian Diaconescu nu a dorit sa prezinte propunerile PSD inainte de intalnirea cu seful statului. A facut-o insa senatorul Ion Iliescu.
Potrivit agentiei Mediafax, domnul Iliescu a spus ca PSD ar dori promovarea unui proiect de lege de reorganizare a Parchetului General. Astfel, in cadrul institutiei, ar urma sa fie infiintate doua structuri care sa se ocupe de marea coruptie si, respectiv, de marea infractionalitate.

Conducerea ar trebui sa fie asigurata de un procuror general si de doi procurori generali adjuncti. Cei doi adjuncti ar urma sa fie propusi de Consiliul Superior al Magistraturii si numiti prin decret prezidential.
Senatorul PSD a spus ca, daca exista intelegere politica, acest proiect de lege poate sa treaca, prin procedura de urgenta, in doua saptamani, si a dat asigurari ca PSD il va vota. Atat Ion Iliescu, cat si Cristian Diaconescu, explicat ca PSD nu se opune eforturilor de combatere a coruptiei.

Ingrijorarea Euro-socialistilor

Declaratiile au venit pe fondul ingrijorarilor privind soarta luptei anticoruptie exprimate inclusiv de parlamentari europeni. Socialistul olandez Jan Wiersma a anuntat ca va vizita Romania pentru a obtine informatii suplimentare in acest sens.
Domnul Wiersma a declarat la BBC ca votul asupra ordonantei DNA ar putea afecta atmosfera din Parlamentul European. Euro-deputatul a spus ca "daca in cele din urma vom conchide ca legile nu sunt adecvate in Romania, aceasta va influenta dezbaterea privind posibilitatea amanarii aderarii cu un an, deoarece una din principalele noastre cereri a fost tocmai adoptarea legislatiei anti-coruptie".
In replica, purtatorul de cuvant al PSD a spus ca proecuparea euro-deputatilor este fireasca, si a precizat ca partidul sau va oferi mai multe clarificari in legatura cu felul in care se raporteaza la eforturile de combatere a coruptiei la nivel inalt.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.