Aceasta a fost linia discursului de ieri al lui Dan Voiculescu la congresul PC, o cuvantare in care nu s-a ferit sa compare PD cu PSD, si pe Basescu cu Iliescu.
"Romania este urmarita de un blestem al FSN - un balaur cu doua capete: PSD si PD. Aceste capete s-au mancat si se vor manca in continuare intre ele. Ani de zile, PSD a incercat sa formeze un FSN mai mare pentru Iliescu. Acum PD viseaza sa formeze un PD mai mare pentru Basescu. Si ar vrea s-o faca inghitind PNL, partid istoric, elegant", a atacat Voiculescu, scotandu-i insa din cauza pe liberali.
"PD se comporta mai ceva ca PSD in zilele sale bune", a continuat liderul conservator, care sustine ca democratii au initiat de luni de zile "o operatiune meschina si diabolica de racolare de primari, de consilieri, de parlamentari, de la toate formatiunile politice".

Conform lui Voiculescu, PD a ajuns pe "culmea traseismului politic" pentru ca profita de degringolada din PSD si din alte partide. "Salveaza in barca sa parlamentari de unde nimereste, le iarta dosare penale, le promite orice numai sa vina la el. Totul pentru Frontul Salvarii, pentru partidul presedintelui", a continuat el. "Lui Basescu ii place la nebunie rolul lui Iliescu", si ii preia "zi de zi" electoratul, spune Voiculescu. "Ii preia electoratul cu fes. Acum vrea sa-i preia si partidul-front si probabil, in curand, isi va depasi idolul. Va conduce revolutia partidului impotriva capitalistilor nesatui si a clasei politice corupte", a sustinut Voiculescu.

PC nu va fi partas la aceasta "politica ridicola, de tip FSN", a presedintelui Basescu. "Este o politica in care scandalurile se tin lant pentru a-l legitima pe liderul noului FSN. Doar asa poate poza in liderul pentru noua solutie, salvatorul neamului", a mai precizat reprezentantul PC.

Totusi, PC nu pleaca

Desi a atacat atat de dur cel mai mare partid de la putere si pe fostul sau lider, Dan Voiculescu nu are de gand sa plece de la guvernare. El a pus astfel capat unei dezbateri din partid privind oportunitatea ramanerii la putere si a sustinut ca a adoptat aceasta pozitie pentru ca obiectivele PC sunt stabilitatea politica, reforma in justitie si sprijinirea mediului de afaceri. El a recunoscut ca partidul sau a facut unele miscari politice, mai putin onorabile, insa a promis ca nu se vor mai repeta iar PC va merge de acum pe propriile picioare.

"In ultimii ani, am facut gesturi politice care nu au fost atat de onorabile pe cat suntem noi de onorabili. Ne-au facut sa ne dam seama ca nu avem nevoie decat de noi insine", a spus el. De aceea, a continuat Voiculescu, la urmatoarele alegeri PC nu va mai fi dispus sa faca nici un fel de aliante electoarale.

De asemenea, Voiculescu a anuntat ca partidul sau va ramane la guvernare doar pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Dupa aceea, ne consideram dezlegati de orice angajament", a declarat liderul PC. El a tinut sa precizeze ca "este la putere, dar nu la guvernare", pentru ca a fi la guvernare presupune a-ti impune proiectele proprii. Aceasta pentru ca, a aratat el, pana acum conservatorii nu au reusit sa-si impuna in Parlament nici un proiect propriu major - votul uninominal, reducerea TVA la produsele alimentare de baza si controlul averilor ce nu pot fi justificate.

Au absorbit PUNR

Tot ieri a fost aprobata si absorbtia PUNR de catre PC. "Aveam de ales intre a fi un partid de consilieri comunali si a contribui la o politica pentru Romania", a declarat Mircea Chelaru, fostul presedinte al PUNR. Desi cand au inceput discutiile pentru fuziune peuneristii au sustinut ca ei nu fac acest gest pentru functii in PC, ei au primit totusi destule, Chelaru fiind chiar numit vicepresedinte al conservatorilor.
De asemenea, doisprezece dintre membrii PUNR au devenit reprezentanti in Biroul Permanent al PC iar fostii presedinti de filiala ai PUNR vor primi functii de prim-vicepresedinti la nivelul filialelor teritoriale ale partidului la care au aderat. In plus, conservatorii si-au infiintat un Secretariat general in cadrul caruia functia de secretar general adjunct va fi ocupata tot de un fost membru al PUNR.