Seful PNL vrea sa-i convinga pe democrati ca liberalii europeni sunt mai buni pentru Romania decat popularii

Partidul Popular European e mai mare, dar liberalii din Parlamentul European ne sustin mai mult, a spus ieri Calin Popescu Tariceanu. In disputa cu PD privind doctrina ce va fi adoptata in partidul ce va rezulta din fuziune, seful PNL aduce ca principal argument sprijinul constant pe care l-au dat liberalii europeni Romaniei.

El a tinut sa aminteasca democratilor, care au cerut ca viitorul partid sa intre neaparat in PPE, ca ei nici macar nu sunt membri cu drepturi depline, pe cand PNL este bine vazut si are relatii, pentru ca este un membru important in structurile liberale internationale, cum ar fi Partidul Liberal European si Internationala liberala.

Pentru a-i convinge pe colegii sai de Alianta ca varianta liberala e mai buna, a recurs chiar si la cateva proverbe. "Multi dintre colegii mei au dreptul sa se intrebe daca merita sa dam, cum se spune, vrabia din mana pe cioara de pe gard. Cu alte cuvinte, pot si eu sa pun intrebarea, aproape retorica, la ce ne-ar servi sa facem culoarul la PPE, acolo unde nici colegii nostri din PD inca nu sunt membri. Daca vreti, mai este un proverb vechi romanesc, si anume ca mai bine fruntas in satul tau decat codas la oras. PPE are o dimensiune care poate sa fie impresionanta, dar cred ca nu intotdeauna marimea este cea care conteaza, cred ca este si substanta lucrurilor", a explicat el.

Potrivit liderului liberal, in ceea ce priveste PPE, trebuie subliniat, fara un sens peiorativ, ca acesta este un amalgam de partide, cu tendinte diverse, care nu are coeziunea necesara pentru a cere si a impune membrilor sai o politica coerenta pe un anumit domeniu. Iar in ceea ce priveste aderarea Romaniei, el a apreciat ca exista cel mai bun exemplu asupra faptului ca, in aceasta zona, crestin-democratii sunt extrem de divizati si nu sunt dispusi sa acorde sprijinul pe care si l-ar dori Romania.
El i-a "intepat" pe democrati dand exemplul Olandei, unde crestin-democratii s-au impotrivit fatis ratificarii tratatului.

"De aceea, Romania are nevoie de un suport politic consistent si grupul liberal din Parlamentul European este cel care a avut o atitudine constanta in favoarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007. Si cred ca este nevoie ca aceste legaturi sa fie mentinute, sa fie stranse, pentru ca avem nevoie de o prietenie politica consistenta, cum este cea pe care ne-o arata liberalii europeni", a adaugat el.

Varianta de mijloc

Exista in PNL insa si voci - destul de putine - care incearca sa avanseze si varianta unui compromis. Potrivit senatorului liberal Nicolae Vlad Popa, observator la Parlamentul European, in cazul fuziunii dintre PNL si PD, ar exista posibilitatea ca reprezentantii la PE ai celor doua partide sa fie afiliati unor grupuri parlamentare diferite.
"Chiar daca partidul va fuziona, exista nenumarate cazuri, chiar in Parlamentul European, unde, existand in acelasi partid mai multe curente, deci doctrine complementare, ele sunt reprezentate in doua grupuri parlamentare. Exista aceasta posibilitate, ea trebuie negociata, gandita si hotarata", a aratat el.

Declaratia sa a fost facuta dupa o intalnire a Biroului grupului liberal-democrat din Parlamentul European cu euroobservatorii romani din PNL si PC, care sunt afiliati acestui grup. Potrivit lui Popa, liderul ALDE, Graham Watson, a afirmat ca liberalii europeni, de la bun inceput, au promovat si au sustinut ideea ca Romania sa fie cat mai repede primita in UE. "Cred eu ca aceste cuvinte au fost adresate si pentru a determina pozitia de ramanere in grupul liberal", a adaugat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.