Graham Watson, seful Aliantei Liberal-Democratilor Europeni, ar prefera sa vada fuziunea PNL-PD in familia liberala. Grupul sau detine 12% din Parlamentul European, pe cind PPE are 36%. Liberalii europeni au primit in rindul lor PNL-ul inca din 1990.

ALDE s-a format prin fuziunea liberalilor europeni cu democratii. Cum vedeti fuziunea dintre liberalii si democratii romani?

Este la latitudinea celor doua partide sa decida cum doresc sa faca acest lucru. Nu vad nici un motiv ideologic pentru care cele doua sa nu se uneasca. Daca o fac, desigur ca noi ne dorim sa aiba loc in familia liberal-democratilor europeni. Ceea ce mi se pare foarte straniu este ca partidul domnului Basescu sugereaza sa adere la Partidul Popular European, ai carui membri voteaza impotriva aderarii Romaniei la UE. Vedeti ce s-a intimplat in Olanda, iar in Germania de asemenea exista un curent anti-Romania printre crestin-democrati.

Ce parere aveti despre Traian Basescu?

Am vorbit cu presedintele Basescu azi si cred ca este greu de categorizat in termeni ideologici. Dar cred ca este foarte dedicat colaborarii cu PNL pentru a aduce Romania in UE ca o tara moderna, competitiva si apta pentru piata europeana.

Este dedicat colaborarii cu Guvernul, dar in acelasi timp il si acuza ca exista grupuri de interese care-l influenteaza.

Imi e greu sa comentez relatia dintre un presedinte si Guvernul sau. Deseori exista tensiuni in multe tari, este o chestiune care trebuie rezolvata la nivel national.

Invinuirea lui Nastase, "semn sanatos"

Invinuirea lui Adrian Nastase si a sotiei sale reprezinta un semn ca sistemul judiciar se misca in directia ceruta de Comisia Europeana?

Cred ca este un semn sanatos ca Romania incepe sa isi confrunte trecutul, acolo unde in mod clar a existat abuz de putere de catre membrii Guvernului, citeodata chiar pentru imbogatirea lor personala. Cred ca acest lucru face parte din procesul de aderare la Uniunea Europeana.

A formulat Partidul Conservator o cerere de aderare la ALDE?

Ii avem pe cei doi observatori din partea PC afiliati la grupul nostru, dar partidul nu a facut inca nici o cerere. In orice caz, ei vor dori sa se afilieze fie la Partidul Liberal-Democrat European, fie la Partidul Democrat European. Asta va fi alegerea lor pe viitor. Oricum, colaborarea dintre PC si PNL merge foarte bine.

Faptul ca vicepremierul conservator este investigat pentru coruptie ar putea bloca acest proces?

Nu cunosc detaliile cazului. Colaborarea noastra cu observatorii lor este foarte buna. Ca liberal, nu judec pe nimeni inainte sa fie condamnat.

Ce ati face daca in Marea Britanie, premierul i-ar cere ministrului Justitiei sa participe la o intilnire cu un om de afaceri anchetat penal?

In Marea Britanie, o asemenea situatie ar stirni in mod clar interesul mass-media si ar merge prin traseul judiciar normal, care ar stabili daca s-a comis vreo fapta condamnabila.

Si ce s-ar intimpla daca premierul ar fi cercetat pentru ca a intervenit pe piata bursiera?

Cred ca e foarte putin probabil ca un premier sa faca asa ceva. Ceea ce constat in Romania este ca s-a produs o ruptura clara fata de trecut, in momentul in care s-a format noul Guvern.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.