Senatorul UDMR Gyorgy Frunda va fi audiat de Comisiile juridice ale Parlamentului in legatura cu declaratiile pe care le-a facut la Adunarea Parlamentara a Consiliului European. Decizia a fost luata ieri de Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, la solicitarea grupurilor parlamentare ale PSD si PRM din Senat. Presedintele Senatului a explicat ca senatorul UDMR va fi audiat de aceste comisii, pentru ca "este o situatie delicata" si "trebuie ascultat si Frunda". Nicolae Vacaroiu a anuntat ca parlamentarii din Comisiile juridice vor elabora un raport, pana miercuri, 15 februarie, care va fi, apoi, analizat de conducerile celor doua Camere legislative.
PRM si PSD cer ca Frunda sa fie schimbat din fruntea delegatiei parlamentare romane si sa i se retraga calitatea de membru al Adunarii parlamentare al CoE.

Sanctiuni posibile

In privinta sanctiunilor pe care le poate primi senatorul UDMR, parerile sunt impartite.
Liderul grupului parlamentar al PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, a explicat ca rolul Comisiei juridice si de imunitati este acela de a stabili, in functie de faptele stabilite, existenta unei culpe in raport cu atributiile de parlamentar. Dupa audierea lui Frunda, Comisiile juridice reunite vor intocmi un material cu propuneri. Acestea pot ajunge de la destituirea din fruntea delegatiei parlamentare romane a APCE, pana la solicitarea ca Frunda sa fie acuzat de infractiune contra demnitatii statului roman. In acest caz, senatorul ar risca pierderea imunitatii si pedeapsa cu inchisoarea.

Aceasta varianta este sustinuta si de un reprezentant al PC, deputatul Petru Calian. Fostul peremist solicita Parlamentului retragerea senatorului UDMR Gyorgy Frunda din orice for de reprezentare a Romaniei peste hotare si inceperea procedurii de ridicare a imunitatii parlamentare a acestuia, precum si declansarea urmaririi penale impotriva lui Frunda. Potrivit lui Calian, activitati ca acelea desfasurate de senatorul UDMR intra sub incidenta articolului 166 din Codul Penal si se sanctioneaza cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca nu s-a pus problema unor sanctiuni pentru Frunda, aratand ca, daca s-ar fi pus aceasta problema, atunci senatorul UDMR ar fi fost pus in dezbaterea Comisiei de disciplina a Senatului.

Senatorul Eckstein Kovács Péter, reprezentant al Uniunii in Comisia juridica, sustine ca scandalul iscat in jurul declaratiilor facute de Gyorgy Frunda este "o prostie si o facatura". In opinia sa, numai UDMR poate propune inlocuirea senatorului din cadrul delegatiei parlamentare romane la APCE, intrucat conducerea delegatiei a fost stabilita pe baza de algoritm, iar Frunda este singurul reprezentant al Uniunii. In privinta posibilitatii ca plenul reunit al celor doua Camere sa hotarasca destituirea lui Frunda, Eckstein considera ca aceasta situatie este "improbabila si absolut nemotivata".

UDMR: "ar trebui laudat"

De altfel, liderii UDMR au declarat in repetate randuri ca Frunda ar trebui laudat si nu sanctionat pentru activitatea pe care a desfasurat-o in cadrul delegatiei romane.
Marko Bela a precizat ca Uniunea nu-l va retrage pe Gyorgy Frunda de la sefia delegatiei romane la APCE.

Pe langa reprezentantii opozitiei, si PD a cerut sanctionarea lui Frunda. Conducerea Aliantei PNL - PD a decis, luni seara, sa ceara parlamentarilor romani la APCE schimbarea lui Gyorgy Frunda din pozitia de sef al delegatiei romane, ca "sanctiune" pentru declaratiile acestuia care au generat controverse.
La nivelul coalitiei insa, propunerea a cazut, pentru ca protocolul de functionare prevede ca deciziile se iau in unanimitate, iar UDMR a respins solicitarea Aliantei.

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, la propunerea senatorului UDMR, Recomandarea 1735, prin care se recomanda statelor membre ale CoE sa se alinieze din punct de vedere legislativ, inclusiv constitutional, la standardele europene privind minoritatile.
Frunda a declarat insa ca recomandarea adoptata de APCE nu are efecte concrete asupra Romaniei, se adreseaza tuturor statelor CoE si are efect asupra ratificarii conventiilor europene.