Un subiect a explodat ieri, ca din senin – ultimatumul PD catre UDMR, in termeni care amintesc de PRM. Trei analisti aduc trei explicatii diferite. Toate duc insa spre un punct comun. Pregatiri pentru alegerile anticipate.

"Este o chestie care va face fis. In ultima vreme, se lanseaza o serie de teme care insa nu se duc pina la capat. Poate asa vrea PD sa declanseze alegeri anticipate", spune Sorin Ionita, directorul Societatii Academice Romane. O concluzie asemanatoare se desprinde si din explicatia pe care Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, o da declaratiei lui Emil Boc. "Este sau o reactie emotionala, sau o reactie tactica in contextul relatiilor din Coalitie, sau o reactie deschisa in intentia declansarii alegerilor anticipate. E clar ca, daca ar trebui sa-l caracterizam pe Emil Boc in 2006, nu putem spune decit ca e 'omul ultimatumurilor>>", spune Pirvulescu. Mai transant, analistul politic Andi Lazescu explica intentia de declansare a alegerilor anticipate prin pozitia ofensiva pe care incearca acum sa o ocupe democratii.

"Mi se pare ca PD e clar pozitionat ofensiv. Din acest punct de vedere, putem lua in calcul posibilitatea alegerilor anticipate. Acesta este clar un atac cu incarcatura electorala, care pozitioneaza PD in pozitia ofensiva necesara unei eventuale lupte electorale. Se fac jocurile astfel incit PD sa capete o identitate proprie, dincolo de Alianta", crede Lazescu. Surse din PD sustin ca liderii acestei formatiuni nu au renuntat la ideea unor eventuale anticipate. Potrivit surselor mentionate, exista intentia ca, in toamna, dupa cel de-al doilea raport de tara, sau in primavara anului viitor, sa se incerce fortarea anticipatelor. Cele doua partide ar trebui sa fuzioneze pina la acel moment, iar presedintele noii formatiuni sa nu mai fie Calin Popescu Tariceanu, pentru a-l lipsi pe actualul premier de suportul politic pe care il are din pozitia de presedinte. Iesirea de astazi impotriva UDMR are la baza o propunere de raport pe care Gyorgy Frunda a facut-o, recent, la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Emil Boc: "Ori loialitate fata de Romania, ori parasirea Coalitiei"

• "Nu este posibil ca un parlamentar al statului roman, presedinte al Delegatiei Romaniei la APCE, sa mentioneze textual ca acolo el nu reprezinta Romania."

• "PD nu are nimic cu comunitatea maghiara din Romania, ci doar cu anumite gesturi, declaratii sau fapte ale unor lideri UDMR, care depasesc cadrul legal."

• "Este inacceptabil ca un partid care este reprezentat in cele mai inalte foruri ale statului, prin actiunile pe care le intreprinde, sa lezeze interesele Romaniei si sa puna in discutie Constitutia Romaniei."

• "Trebuie sa te decizi in ce tabara existi. Ori in tabara celor care sustin interesele Romaniei, ori in tabara opozitiei. UDMR trebuie sa se decida: ori loialitate fata de Romania si interesele ei, ori parasirea Coalitiei aflate la guvernare."

• "Este clar ca o prima masura in demonstrarea loialitatii ar fi retragerea lui Gyorgy Frunda din delegatia Romaniei la APCE."

Marko Bela: "Nu iesim de la guvernare pentru ca vrea Boc!"

• "Reprezentam si interesele Romaniei. Am fost alesi de un milion si jumatate de maghiari, care sint si cetateni romani."

• "Emil Boc l-a mostenit pe Gheorghe Funar in scaunul de primar al municipiului Cluj si se pare ca exista riscul sa mosteneasca si retorica reprezentantului PRM."

• "Noi am militat si militam in continuare pentru schimbarea Constitutiei si a notiunii de stat national. Emil Boc ar trebui sa stie ca inclusiv presedintele Traian Basescu vrea schimbarea Constitutiei."

• "Nu Emil Boc stabileste termenii loialitatii. Si, oricum, noi nu acceptam lectii de loialitate nici de la Emil Boc, nici de la altcineva. Nu este el dirigintele Coalitiei ca sa ne spuna noua ce sa facem. Nu iesim de la guvernare pentru ca asa vrea el."

• "Domnul Gyorgy Frunda are intreaga noastra sustinere si nu va fi retras din delegatia la APCE."


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.