Declaratia socanta a lui Gyorgy Frunda, ca nu reprezinta interesele Romaniei la APCE il poate lasa fara mandatul de senator. Presedintele PIN, Cozmin Gusa, a declarat, sambata, la Targu-Mures, ca senatorul UDMR Frunda Gyorgy si-a incalcat juramantul depus la Parlament, drept pentru care va cere o discutie juridica privind mandatul acestuia de parlamentar.

Gusa a aratat ca Frunda Gyorgy a sustinut public, la o televiziune unde a avut o interventie, ca nu reprezinta interesele Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, ceea ce, potrivit lui Gusa, il asaza pe senatorul UDMR "pe o pozitie total anticonstitutionala". "Nu stiu inca procedura juridica pe care o vom folosi", a declarat Gusa, precizand ca il considera pe Frunda vinovat de intreprinderea unui demers sovin, de natura sa destabilizeze echilibrul interetnic.

"Cerem analizarea cazului senatorului Frunda, seful Delegatiei parlamentare la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, prin prisma initierii, redactarii si sustinerii unui raport de pe pozitii neconstitutionale", a mai spus Gusa.

Aceasta reactie vine dupa ce Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, la propunerea senatorului UDMR Gyorgy Frunda, Recomandarea 1735, prin care se recomanda statelor membre ale CoE sa se alinieze din punct de vedere legislativ, inclusiv constitutional, la standardele europene privind minoritatile. De asemenea, Frunda a declarat ca UDMR a sustinut intotdeauna ca notiunea de stat national din Constitutie este o notiune desueta si nu corespunde realitatii.

In schimb, dinspre Executiv au venit indemnuri la calm. Recomandarea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei privind minoritatile a fost formulata pentru toate statele europene si nu are un caracter obligatoriu pana nu este aprobata de Consiliul de Ministri al Consiliului Europei, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Ea a precizat ca recomandarea nu trebuie sa produca "o stare de neliniste", deoarece Romania si-a asumat si aplicat toate normele necesare privind acordarea drepturilor minoritatilor nationale.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.