Primarul Craiovei, Antonie Solomon, fost pesedist, a intrat in PD. Democratii spun ca au luat un independent. Statisticile arata ca, din 2004 si pina acum, PD a racolat mai bine de 50 de primari numai de la PSD, desi in alegeri se jura ca nu le va deschide usa.

Dupa un an de independenta, care a urmat demisiei cu scandal din PSD, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a devenit de simbata pedist cu acte in regula. Senatorul Radu Berceanu, presedintele filialei PD Dolj, a contribuit decisiv la "achizitionarea" lui Solomon. "Fiecarui membru i s-a cerut sa voteze daca este de acord cu venirea primarului, si a reiesit ca il doresc 75 la suta dintre membrii nostri de partid", a spus Berceanu.

Partidul, sondajul si opozantii

Solomon nu este inghitit de toti pedistii, existind deja o tabara a opozitiei, condusa de deputatul Marian Jean Marinescu, fostul contracandidat al lui Solomon. Apropiat al lui Berceanu, Marinescu si-a spus pe sleau punctul de vedere. "Respect decizia colegilor mei de partid, dar ramin la parerea ca este vorba despre o eroare politica", a declarat Marinescu. Acum o luna, amenintase ca va demisiona din PD daca Solomon va deveni coleg cu el. Acum, s-a razgindit. "Am facut un sondaj pe cheltuiala mea si a reiesit ca populatia Craiovei ma vrea la PD", se lauda Solomon.

Nu migratiei, da migratorilor!

Inca din campania pentru alegerile locale, democratii defilau cu sloganuri prin care se jurau ca nu vor racola pesedisti dupa ce vor ajunge la putere. Si dupa alegeri democratii strigau ca ei nu vor prelua migratori, mai cu seama de la PSD. "Sub nici o forma nu sint adeptul migratiei politice nici la nivel parlamentar, nici la nivel de primari, pentru ca prin asta ne slabim organizatiile noastre teritoriale. Eu doresc sa avem pedisti de suflet, nu pedisti de ocazie", spunea liderul PD, Emil Boc, anul trecut prin iunie.

Tot anul trecut, Boc anunta ca PD a votat in unanimitate sustinerea unei legi pentru stoparea migratiei politice. "Principiul de baza pe care dorim sa-l impunem este acela ca primarul, consilierul local sau cel judetean care paraseste partidul pe listele caruia a fost ales sa piarda de drept mandatul respectiv", spunea Boc.

Al cincizeci si citelea pesedist racolat?

"Nu am racolat un pesedist. Solomon e primar indepent de un an jumatate. Noi nu am racolat pina acum nici un primar de la nici o formatiune politica", se scuza presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. Un studiu realizat in decembrie, de Institutul pentru Politici Publice, la un an de la alegerile din 2004, il contrazice. Potrivit studiului, pe parcursul anului 2005, PD a racolat nu mai putin de 53 de primari doar de la PSD.

Totusi, metoda "Cozminca" era, sub PSD, mult mai eficienta. In primul an de guvernare, PSD racolase, potrivit studiului, de doua ori mai multi primari decit a racolat anul trecut toata Coalitia la un loc. Videanu spune ca nu are cunostinta de acest studiu si arunca vina pe autonomia filialelor. Adrian Moraru, directorul de programe al IPP, are o explicatie: "Principalul motiv pentru care partidele iau astfel de oameni este lipsa de resurse pe care o au in teritoriu". Moraru crede ca, pina la promulgarea legii care interzice migratia, vor mai exista multe astfel de miscari pe piata politica.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.