Liderii PNL din teritoriu nu se opun unirii cu PD, dar nu renunta la orientarea liberala

"Popularizarea" PNL nu este tocmai ceea ce asteapta liberalii din teritoriu de la fuziunea cu PD. Daca, in principiu, sunt de acord cu propunerile lui Emil Boc, nu sunt dispusi sa se reorienteze doctrinar catre populari. De altfel, nici presedintelui PNL nu-i surade ideea. Daca la Congresul PNL Calin Popescu Tariceanu respingea categoric virajul catre populari, acum il atentioneaza elegant pe Emil Boc.

"Exista o problema legata de viitoarea apartenenta la o familie politica europeana si cred ca acest lucru nu trebuie pus in primul plan. Trebuie sa vedem daca programele politice sunt compatibile, daca structurile noastre sunt compatibile", a declarat liderul liberal dupa sedinta conducerii Aliantei. Chiar daca avansase ca termen pentru fuziune jumatatea lui 2007, Tariceanu a apreciat ca iulie 2006 nu i se pare totusi un termen "nerealist". Pana atunci insa ramane ca filialele PNL sa fie consultate, ca baza a viitoarelor negocieri cu PD. Pentru moment, in teritoriu, parerile sunt impartite.

Riscul celor 3 partide

Liderul PNL Bistrita-Nasaud, Sabin Iliesi, se teme ca fuziunea dintre liberali si democrati ar putea duce la spargerea electoratului celor doua partide, dar si la o nemultumire a membrilor acestora.

"Daca aceasta fuziune nu va urma cursul firesc, si anume de jos in sus, de la consultarea structurilor teritoriale si apoi a celor centrale, ne putem trezi ca cele doua partide vor fuziona la un moment dat, insa nemultumitii din PNL vor forma un nou partid, iar cei din PD la fel. In ceea ce ma priveste, raman consecvent declaratiilor mele potrivit carora cele doua partide nu trebuie sa se grabeasca spre fuziune, insa aceasta este o parere personala si nu se bazeaza pe consultarea organizatiilor locale din judet sau a structurilor de conducere ale PNL Bistrita-Nasaud", a declarat Iliesi, citat de Mediafax.

El a precizat ca, daca fuziunea va avea totusi loc, nu este de acord ca noul partid sa aiba o orientare populara. "Faptul ca popularii sunt majoritari in Parlamentul European nu este un motiv sa renuntam la doctrina liberala care are o istorie la care nu avem voie sa renuntam cu atat de multa usurinta. In plus, chiar zilele acestea am citit ca popularii din Olanda se opun integrarii tarii noastre in UE. Atunci, ce facem? Aderam la o doctrina in care avem deja adversari?", a adaugat Iliesi.

Aceeasi pozitie si la Hunedoara si Timis. Mircea Molot sustine ca organizatia hunedoreana este de acord cu fuziunea dintre PNL si PD, dar nu si cu orientarea doctrinara propusa de democrati. Aceasta este si conditia liberalilor din Timis. Purtatorul de cuvant al liberalilor timiseni, Ciprian Jichici, a precizat ca CEx-ul organizatiei a propus spre dezbatere celorlalte filiale din tara o rezolutie prin care isi arata disponibilitatea fuziunii cu PD, in conditiile pastrarii doctrinei liberale.

"Am fost prima filiala din tara care a adoptat o pozitie oficiala in acest sens. Daca fuziunea, cu pastrarea identitatii liberale, nu poate fi realizata, se doreste continuarea protocolului actual de colaborare cu PD", se arata in rezolutie, potrivit lui Jichici.

Presedintele PNL Covasna, Adrian Zaheu, este si el de parere ca, din punct de vedere strategic, este nevoie de fuziune. "Trebuie negociat modul de fuziune, trebuie analizata ce doctrina va avea noul partid", a precizat insa Zaheu.

Fara termene si sarcini trasate de democrati

Titu Gheorghiof, seful liberalilor aradeni, considera ca fuziunea dintre PNL si PD trebuie sa se faca doar dupa construirea atenta a unei doctrine comune. "PNL a vorbit inaintea democratilor despre fuziune, care trebuie sa aiba loc. Nu putem accepta totusi termene si sarcini trasate de partenerii nostri si nu vrem sa facem totul in pripa. Exista multe compromisuri pe care trebuie sa le faca cele doua partide pentru a stabili o singura doctrina a viitoarei formatiuni politice", a spus Gheorghiof. El crede ca fuziunea dintre PNL si PD ar putea avea loc in mai putin de un an de zile, timp in care trebuie consultate si toate filialele din tara ale partidului.

Liberalii vor lua o decizie in privinta fuziunii cu PD exclusiv pe baza punctului de vedere al organizatiilor judetene, la urmatoarea sedinta a Delegatiei Permanente, programata pentru a doua jumatate a lui februarie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.