Cu toate acestea, fuziunea PNL - PD este vazuta ca solutia cea mai buna pentru viitor

Electoratul Aliantei sustine fuziunea PNL- PD, iar democratii isi intaresc pozitia in fata liberalilor. Potrivit unui sondaj efectuat in perioada 20 - 27 ianuarie de Grupul pentru Studii Sociale 2000, aproape jumatate (48,7 la suta) dintre cetatenii care se declara simpatizanti ai Aliantei D.A. sunt de acord ca fuziunea este cel mai bun lucru pentru cele doua formatiuni. In acelasi timp, 22,7 la suta sunt de parere ca actuala formula de colaborare este cea mai buna varianta, 15,6 la suta vor ca PD si PNL sa rupa intelegerea si sa actioneze separat pe scena politica, iar 13 la suta dintre cei chestionati nu au o parere anume.

Comparativ cu studiile realizate de GSS anul trecut, se observa faptul ca in luna noiembrie 2005 aproape jumatate dintre simpatizantii Aliantei considerau ca fuziunea nu este o idee buna, in timp ce in favoarea acestei mutari se pronuntau 40 la suta. In cazul in care cele doua partide ar candida separat la urmatoarele alegeri, de castigat ar avea numai democratii. PD ar fi urmat de 64 la suta dintre votantii Aliantei, in timp ce PNL i-ar reveni 36 de procente. Spre deosebire de anul trecut, liberalii pierd tot mai mult teren in fata colegilor de alianta.

Potrivit datelor furnizate de GSS, in luna noiembrie 2005 proportia era de 52 la 30 in favoarea democratilor, in timp ce aproape 20 la suta se declarau nehotarati. Luna august a fost singura luna in care cele doua formatiuni au inregistrat cele mai apropiate valori: PD cu 38,8 la suta, fata de 37,2 cat avea PNL.

Datele sondajului justifica ritmul alert pe care democratii il impun fuziunii cu PNL. Ei insista ca procesul sa aiba loc in maximum sase luni de zile, cu toate ca Tariceanu propunea un termen de un an si jumatate. Preferintele electoratului sunt un motiv in plus pentru PD sa sustina ca noua formatiune sa aiba doctrina populara si nu puternic liberala, cum ar prefera colegii lor de alianta.

Emil Boc a anuntat ca in luna februarie va fi facuta o cercetare sociologica pentru cunoasterea opiniilor membrilor de partid din teritoriu, dar si ale societatii civile, in aceasta problema. El afirma in urma cu cateva saptamani ca tema cu privire la orientarea doctrinara a viitoarei formatiuni politice trebuie sa fie lansata dupa ce sunt rezolvate celelalte probleme. In caz contrar, "exista toate sansele ca fuziunea sa fie 'omorata>> inainte ca acest eveniment sa se 'nasca>> daca se va insista doar pe tema doctrinei viitoarei formatiuni politice ce ar putea rezulta in urma unirii celor doua partide ", avertiza Emil Boc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.