Difuzarea, la Cluj-Napoca, dar si in alte orase din Ardeal, a filmului documentar "Trianon" a starnit reactii de protest din partea autoritatilor statului. Prefectul judetului Cluj, Mihail Hardau, a cerut organelor abilitate, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Parchetului, sa se autosesizeze in legatura cu difuzarea, la Cluj-Napoca, a filmului documentar "Trianon". Hardau cere acestora sa procedeze la investigarea acestei manifestari "desfasurate intr-o institutie de invatamant acreditata, care trebuie sa respecte Legea invatamantului, si in organizarea unei asociatii cu un statut care trebuie respectat, de asemenea, sub sanctiunea legii. "Prefectul judetului Cluj exprima un protest public cu privire la difuzarea peliculei , manifestare organizata la Institutul Teologic Reformat din Cluj-Napoca", se arata intr-un comunicat al Prefecturii Cluj.

Lasand la o parte orice tentativa de cenzura a unui moment cultural, prefectul considera participarea la aceasta manifestare a unor reprezentanti UDMR, membri ai Consiliului Judetean Cluj, "o atitudine lipsita de eleganta politica, in contextul procesului de asezare politica guvernamentala". "Atat timp cat in Ungaria, stat membru al Uniunii Europene, o astfel de pelicula nu este acceptata spre difuzare publica si a nascut controverse, cu atat mai mult in Romania, cunoscuta fiind interpretarea, difuzarea ar trebui sa fie atent observata", se mai precizeaza in comunicatul Prefecturii Cluj.

Mihail Hardau se declara adeptul eliminarii oricarei stari de conflict, de tensiune sau de repetare a acelorasi greseli de discurs politic de tip nationalist, care nu isi mai gaseste justificare in contextul actual european.

Presedintele organizatiei Tineretul Maghiar din Ardeal, organizatorul vizionarii, Soos Janos, considera ca prefectul Mihail Hardau a fost dezinformat. Soos crede ca prefectul ar trebui sa vada filmul, care este doar un documentar ce reda fapte si date legate de perioada Tratatului de la Trianon, incheiat la 4 iunie 1920. "Nu este un film nationalist, care sa cultive revizionismul si sa alimenteze ura interetnica", a declarat, ieri, Soos. Nici rectorul Institutului de Teologie Reformata din Cluj-Napoca, unde a avut loc proiectarea filmului, Juhasz Tamas, nu considera ca "Trianon" ar incita la ura interetnica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.