Decretul prin care Ion Iliescu isi atribuia titlul de revolutionar nu a fost contrasemnat de catre premierul Adrian Nastase, inainte de publicarea in Monitorul Oficial, a declarat ieri secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor, Adrian Sanda. Sanda, care a fost numit la conducerea Secretariatului de Stat pentru problemele Revolutionarilor de catre premierul Nastase, a adaugat ca va merge la Curtea Constitutionala pentru a se consulta cu judecatorii in legatura cu acest fapt.

Potrivit alineatului 2 al articolului 99 din Constitutia Romaniei, intitulat Actele Presedintelui, "decretele emise de Presedintele Romaniei in exercitarea atributiilor sale prevazute in articolul 91 alineatele (1) si (2), articolul 92 alineatele (2) si (3), articolul 93 alineatul (1) si articolul 94 literele a), b) si d) se contrasemneaza de primul-ministru". Conferirea de decoratii si titluri de onoare este prevazuta in ultimul dintre articolele citate, la alineatul a). Decretul numarul 1.168, emis in 15 decembrie 2004 de presedintele Iliescu, a fost publicat in numarul 7 din 2005 al Monitorului Oficial.

Prin acest decret, presedintele Iliescu acorda unui numar de 1.266 de persoane, printre care se numara si el, titluri de Erou Martir sau de Luptator in Revolutia din 1989. Potrivit Legii 341 din 2004, titlul de "Luptator remarcat prin fapte deosebite" se atribuie celor care, "in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si au condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si au mentinut
baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului, in localitatile unde au luptat pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989"... Intrucat nu este contrasemnat de premier, asa cum prevede Constitutia, actul fostului presedinte ar putea repede sa fie declarat nul de drept.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.