Dupa modelul deja trasat de catre un Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu sau conservatorul Gheorghe Copos, liberalul si omul de afaceri Dinu Patriciu si-a dat demisia din toate functiile detinute in PNL pastrandu-si doar carnetul de simplu membru de partid, dupa ce initial anuntase ca se va autosuspenda.

Decizia sa vine pe fundalul unei noi strategii a liderului Calin Popescu Tariceanu de strangere a randurilor partidului chiar prin consultarea si cooptarea celor pana de curand izolati in legatura cu viitorul proiect de fuziune cu PD. Intr-o scrisoare adresata ieri presedintelui PNL Calin Popescu Tariceanu, omul de afaceri isi motiveaza gestul, invocand binele partidului dar si al guvernarii. El demisioneaza astfel din fruntea organizatieii PNL Prahova, dar si din calitatea de membru al Delegatiei Permanente al acestui partid. "Fac aceasta pentru ca liberalii rom?ni sa nu mai fie acuzati de prieteni sau neprieteni interni - chiar daca aceasta acuza este unicat in istoria liberalismului mondial - de fals denumita imixtiune a mediului de afaceri in sfera politicului, c?nd, fapt istoric cunoscut este ca fara o relatie legala, nesubterana si fatisa a celor doua n-ar fi existat o evolutie a societatii capitaliste la care jinduim", precizeaza Patriciu.

Gestul sau survine insa si unei serii de iesiri la rampa a fostului lider de partid, Valeriu Stoica, acela care pe un ton oarecum ultimativ a apreciat ca in cazul in care omul de afaceri nu se retrage din politica, partidul ar trebui sa-i ceara acest lucru. "Daca Dinu Patriciu nu intelege acum sa faca pasul inapoi in politica si sa se retraga din functia de presedinte de filiala si din Delegatia Permanenta a PNL, atunci PNL trebuie sa-i ceara acest lucru, daca PNL nu doreste sa aiba o problema grava de imagine, cum are PSD-ul", a declarat, joi, pentru un post de radio, Valeriu Stoica. Dan Motreanu, secretar executiv al PNL apreciaza ca depunerea demisiei de catre Patriciu reprezinta "un gest elegant, cu influente beneficie pentru partid".

Reprezentantul PNL respinge insa posibilitatea ca Patriciu sa fi recurs la aceasta alternativa la presiunea sau recomandarea conducerii centrale a partidului. "A fost un act unilateral. Nu am avut nici o discutie in forul de conducere al partidului in legatura cu domnul Patriciu", ne-a declarat Motreanu. Potrivit insa unor surse din partid, nu sunt putini cei care se arata ingrijorati de posibilele deservicii de imagine pe care anchetarea lui Patriciu le-ar putea aduce PNL-ului.

Intre timp, Tariceanu a demarat o campanie de apropiere a membrilor PNL, primii partizani ai ideii de fuziune, pana nu demult ostracizati la periferia conducerii. "Presedintele Tariceanu vrea sa se intalneasca cu toti actorii importanti din PNL, cu fostii presedinti de partid, dar si cu alte foruri ale partidului", a explicat Motreanu, referindu-se la consultarile pe care seful sau le-a purtat si le va purta pe tema fuziunii PNL - PD cu liberali precum Valeriu Stoica, Dinu Patriciu, Theodor Stolojan sau chiar Mona Musca.

Motreanu crede ca este prematur insa sa se vorbeasca de o cooptare a vreunuia din cei trei in structurile de conducere ale partidului chiar daca sunt adevarate "minti luminate", iar partidul are nevoie de ele.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.