Surprinzator, ieri, Tariceanu a recunoscut ca "subiectul intilnirii era generat de ancheta la care presedintele companiei (Dinu Patriciu n.r.) era supus". Dupa un minut insa, premierul a gasit o noua explicatie a intrevederii: "La intilnire, am fost informati ca urmeaza sa vina o notificare (de la Rompetrol - n.r.) si ca exista posibilitatea ca, in trei luni, sa se ajunga la o intelegere amiabila". Concret, este vorba despre procesul pe care Patriciu l-a intentat statului roman, prin care cere daune de aproximativ 100 de milioane de euro. Premierul a recunoscut ca, pe 8 decembrie 2005, ministrul Justitiei a prezentat Guvernului "o nota prin care propunea sa nu se accepte intelegerea amiabila", nota aprobata de Guvern.

Tariceanu a justificat convocarea ministrului Justitiei la intilnirea cu Patriciu ca necesara "pentru ca nu era o intilnire particulara, intre primul-ministru si presedintele companiei. Sa fie foarte clar". In schimb, Tariceanu a declarat ca nu-si mai aminteste daca l-a informat sau nu pe Traian Basescu despre intilnirea din vara. "Basescu nu are responsabilitati in aceasta problema. S-ar putea sa-l fi informat". De un lucru era ieri sigur: "Seful statului nu m-a sunat miercuri seara".

Ministrii Eugen Nicolaescu si Laszlo Borbely ne-au declarat ca nici un demnitar nu a cerut explicatii ieri in sedinta de Guvern, nici premierului, nici ministrului Justitiei.

Desi de doua zile ziarul "Cotidianul" i-a cerut lui Tariceanu sa precizeze daca nu ar fi mai bine pentru PNL ca Patriciu sa renunte la conducerea filialei Prahova, pina ieri nu s-a primit nici un raspuns. Asta, desi despre demersurile lui Catarama premierul si-a gasit timp sa comenteze.

Parchetul, obligat la raport

Dupa ce i s-au solicitat explicatii privind convocarea sa la DNA, George Copos, vicepremierul cercetat pentru evaziune fiscala, le-a citit ieri colegilor sai o scrisoare in care se declara nevinovat. "El ne-a spus ca este acuzat de evaziune fiscala, ca a dus la Parchet actele necesare prin care sa probeze ca a platit corect toate taxele si impozitele", a declarat Tariceanu. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a evitat sa precizeze daca a fost convins de Copos ca este nevinovat: "Opiniile mi le tin personal". Mai curajos, ministrul Borbely a recunoscut ca la sedinta s-a discutat despre necesitatea modificarii unor legi juridice in asa fel incit premierul sa poata fi informat de Parchete atunci cind un ministru intra in cercetari penale.