Iliescu se declara dezamagit de situatia din PSD. Crede in redresarea partidului si de aceea i-a sfatuit prieteneste pe Hrebenciuc, si „pe multi“ altii sa renunte la pozitiile din fruntea partidului. Hrebenciuc i-a sugerat acelasi lucru lui Iliescu.

"Sint dezamagit de situatia din PSD", a declarat Ion Iliescu in finalul raportului apocaliptic despre PSD. Cel care este considerat de adeptii sai drept liderul spiritual al partidului sustine ca PSD trebuie "sa se defineasca drept alternativa de centru-stinga la actuala putere". Pentru asta e nevoie "de trecerea in plan secund a celor care au probleme de imagine sau de moralitate si legalitate". "Sfatul meu prietenesc pentru Viorel Hrebenciuc a fost sa faca un pas in spate. Pentru imaginea partidului este important sa se retraga. Mi-a raspuns ca se gindeste."

Iliescu a recunoscut ca nu numai pe Hrebenciuc l-a vizat aceasta recomandare, ci si "pe multi altii". Replica lui Viorel Hrebenciuc a fost pe masura. "Tin sa-i reamintesc domnului presedinte ca am doar 52 de ani, asa ca mai am pina la 76, cind ar trebui sa ma retrag", a spus Hrebenciuc, sugerindu-i lui Iliescu ca ar fi momentul ca el insusi sa se retraga. Iliescu a fost intrebat daca i-a cerut si lui Miron Mitrea sa se retraga. A zimbit si a raspuns pe latineste ca nu vrea sa mai faca alte nominalizari publice.

Sabotorul Dincu

Iliescu s-a declarat dezamagit nu numai de situatia din PSD, ci si de faptul ca "stinga romaneasca este demonizata chiar de oameni din PSD care fac plecaciuni in fata dreptei, repeta aceleasi slogane ca si adversarii stingii, in speranta ca vor cistiga voturile acestui electorat". Unul dintre cei nominalizati de Iliescu ca "fac temenele dreptei" este Vasile Dincu, pe care l-a numit "reprezentantul coloanei a cincea". Pe timpul celui de-al doilea razboi mondial, coloana a cincea era numele unor trupe de diversiune, de sabotaje, de destabilizare a liniilor inamice. In viziunea lui Iliescu, Dincu este sabotorul PSD.

Nastase "simplificat"

Iliescu s-a pus la curent si cu intentiile liderilor PSD de a modifica Statutul. "Eu sint pentru o formula cit mai simpla. Desfiintarea functiei de presedinte executiv poate fi o solutie. Numai Congresul poate sa decida astfel de modificari", a raspuns Iliescu cu privire la discutiile aparute in PSD, de a desfiinta functia detinuta de Adrian Nastase.

Totusi, el a spus ca ii pare rau de Nastase, pe care il considera "unul dintre cei mai capabili oameni politici ai Romaniei". In acest context, Iliescu s-a plins ca "unii politicieni incomozi sint victime ale unor campanii de presa denigratoare, orchestrate de putere si de o adevarata mafie transpartinica, politico-economica, si care incepe sa domine mediile de informare in masa".

Fara invitatie

Mircea Geoana a pus ieri la cale strategia parlamentara a PSD, in absenta lui Adrian Nastase. Ca urmare, desi Nastase este inca membru PSD si presedinte al Camerei Deputatilor, partidul a pus tara la cale fara el, prioritatile fiind schitate de seful PSD impreuna cu Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu, liderii grupurilor social-democrate din Camera Deputatilor si Senat, Viorel Hrebenciuc si Ion Solcanu, precum si alti parlamentari social-democrati.

Geoana nu a putut sa nu mai traga o sageata catre Nastase, anuntind ca PSD pune la cale un proiect de lege prin care se doreste delimitarea clara a domeniului politic de cel de afaceri. "Experienta ultimelor saptamani si scandalurile in lant - scandalul 'matusa Tamara>>" si scandalul bunicii Lenuta -, si alte chestiuni care au aparut cu vicepremierul George Copos si care mai pot sa apara, ne-au aratat ca legislatia romaneasca este imperfecta in separarea afacerilor de politica", a spus seful PSD.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.