Legea da voie partidelor politice sa-si cumpere sediile in care functioneaza la preturi de nimic. Ultima lovitura imobiliara a dat-o UDMR filiala Timis.

Consiliul Local Timisoara a aprobat in sedinta de ieri vinzarea sediului UDMR. Pretul pe care l-a platit formatiunea condusa de Marko Bela pentru 210 metri patrati de la parterul unei vile din centru - 203.832 de lei vechi. Conform Legii nr. 90/2003, partidele politice au dreptul de a-si cumpara sediul in care isi desfasoara activitatea la pretul de inventar al primariei. Asa se explica de ce partidele platesc citeva sute de mii de lei vechi pentru un intreg sediu, in zone centrale, unde pretul pietei variaza intre 500 si 1.000 de euro pe metrul patrat.

Politica de lux

PSD are, de departe, cel mai mare si mai luxos sediu din Timisoara: o vila de aproape 1.000 de metri patrati, cu parter si doua nivele, pe Bd. C.D. Loga. Pe linga aceasta, mai are un sediu mai mic, in zona Pietei Libertatii. Valoarea de inventar a vilei din Bd. Loga sare putin de 12 milioane de lei vechi. Singurul lucru care impiedica PSD sa-si cumpere sediul este ca vila a fost revendicata.

PNL se lauda cu un sediu de 408 metri patrati, impartit pe doua niveluri, parter si subsol, pe str. Vasile Alecsandri, estimat la 551.224 de lei vechi. Nici liberalii nu au putut cumpara inca, din cauza fostului chirias, o banca comerciala. Sediul democratilor timiseni este ceva mai mic decit cel al liberalilor si este si el situat pe doua niveluri, parter si subsol. Pentru ca e intr-un bloc mult mai nou decit vilele celorlalte partide, democratii au scos din vistierie peste 600 de milioane de lei vechi. PRM are si el doua sedii. Primul, situat intr-o zona centrala, are 115 metri patrati, iar cel de-al doilea, situat la periferia orasului, 70 de metri patrati. Ambele sedii au fost achizitionate cu 356.328 de lei vechi, respectiv 193.087 de lei.

Pretul corect

Primul partid care si-a cumparat sediul este PNTCD, al carui lider e chiar primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu. Spatiul este foarte mare (375 mp) si se afla in centrul Timisoarei, in Piata Libertatii, la nr. 2. In 2004, taranistii au platit un milion de lei plus TVA pe acest sediu. La valoarea pietei, sediul s-ar vinde acum cu aproape 14 miliarde de lei, potrivit expertilor imobiliari.

Aceiasi specialisti au evaluat sediul PSD Timis la 500.000 de euro, cel al PNL - 150.000 de euro, al PD - 100.000 de euro, al PRM (cel din zona centrala) - 80.000 de euro, iar al UDMR tot 80.000 de euro. Preturile estimative ale sediilor, explica expertul, pot sa se dubleze insa, in functie de amenajarile interioare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.