Cheltuiala sutelor de miliarde din bugetul Parlamentului incepe, usor, usor sa devina transparenta. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a realizat o statistica a cheltuielilor fiecarui deputat din legislatura trecuta.

Datele necesare au fost facute publice de cerberii de la Camera Deputatilor numai dupa ce IPP a castigat in instanta accesul la informatiile legate de felul in care se goleste bugetul Camerei.

Cei 345 de deputati care au huzurit pe fotoliile din Casa Poporului din 2000 pana in 2004 nu au avut prea multe restrictii la cheltuieli din bugetul institutiei. Principala preocupare a vechii legislaturi se pare ca a fost decontarea bonurilor de benzina, potrivit unui studiu realizat de IPP. Liderul consumului de carburant a fost grupul parlamentar PSD. Cei 158 de deputati ai vechii Puteri au consumat benzina in valoare de 41,8 miliarde lei vechi in cei patru ani de mandat. Cea mai tare organizatie social-democrata la capitolul "plimbari" cu masina a fost PSD Prahova, care a decontat bonuri de benzina de 1,4 miliarde lei de la bugetul Camerei Deputatilor.

Peremistii nu s-au lasat nici ei mai prejos. Desi nu au ajuns nici macar la jumatatea consumului PSD, deputatii PRM au folosit benzina in valoare de 18,9 miliarde lei. Mult mai mici in legislatura trecuta, PNL si PD au avut cheltuieli pe masura - 6,8 miliarde lei au decontat liberalii si 6,4 miliarde lei democratii. In acest ultim grup parlamentar, Anca Boagiu si Radu Berceanu au fost campionii consumului de carburant, fiecare cheltuind in cei patru ani de mandat peste 200 de milioane de lei pe benzina. UDMR a reusit sa cheltuiasca 6 miliarde de lei pe benzina, iar minoritatie si independentii aproximativ 4 miliarde lei.

Deputatii au achitat sume si mai ametitoare pe cazare. Grupul parlamentar al PSD a dat nu mai putin de 150 de miliarde pe cazarea alesilor sai. Nita Constantin este cap de lista al cheltuielilor social-democrate, cazarea sa costand in patru ani 2,9 miliarde de lei. Peremistii au folosit aproximativ o treime fata de colegii lor de la PSD - 53,3 miliarde de lei. Mai putini decat cei cu care urmau sa imparta guvernarea (PNL si PD), cei 29 de parlamentari UDMR s-au dovedit cheltuitori din fire, consumand aproximativ 38 de miliarde lei pentru cazare. PD a platit in patru ani 24,4 de miliarde lei pe cele 32 de capete de deputati, iar PNL, 22,2, pentru cele 35 ale sale.

Citeste si:
Drogerie Markt deschide a 15-a unitate din Romania la Pitesti
Drogerie Markt deschide a...

La capitolul diurne, in cei patru ani ai legislaturii trecute a condus tot PSD, ai carui deputati au adunat 52,8 miliarde din deplasari externe sau vizite in circumscriptii. Social-democratii au fost urmati de PRM, cu 25,5 miliarde, UDMR, cu 12,1 miliarde, PD, cu 9,5 miliarde si PNL, cu 8,2 miliarde. In mod surprinzator, actualul premier Calin Popescu Tariceanu nu a primit nici un leut diurna, in calitatea sa de deputat liberal.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.