Geoana l-a exclus textual pe Adrian Nastase din conducerea PSD, prezentind ieri „noua echipa de conducere a partidului“. In timp ce Geoana se pregateste sa preia guvernul din umbra al lui Nastase sub comanda sa, clujenii fac scenarii privind impartirea primelor functii in stat.

"Am venit cu noua echipa de conducere a PSD", a subliniat ieri Geoana, chiar in deschiderea sedintei Biroului Executiv al filialei Covasna. Din noua echipa de conducere, stabilita in culisele intilnirii de la Poiana Brasov, nu mai face parte Adrian Nastase, dar este compusa din bine cunoscutii Miron Mitrea, Ioan Rus si Ilie Sirbu. Celelalte noutati le reprezinta vicepresedintii Mihai Tanasescu si Dan Nica, cei care au trecut simbata noapte in barca lui Geoana, abandonind aripa Nastase.

Atentat la guvernul din umbra

La intilnirile pe care le-au avut in Poiana, liderii PSD au pus la cale desfiintarea guvernului din umbra al PSD, condus pina de curind de Adrian Nastase. Mircea Geoana a admis ca "se vor opera modificari in ceea ce priveste departamentele". Cele 15 departamente vor fi restructurate, iar in Statutul modificat al PSD se va scrie textual ca ele vor fi conduse de vicepresedinti ai partidului, ne-a declarat unul dintre vicepresedintii PSD. Noul guvern din umbra se va afla sub "comanda unica" a presedintelui PSD. "Aceasta structura nu va mai fi una paralela cu conducerea politica a partidului, intrucit departamentele vor fi conduse de vicepresedinti si totul va fi coordonat de presedinte. Noile departamente nu vor avea doar rolul de a monitoriza puterea, ci vor elabora viitorul program de guvernare al partidului", ne-a explicat unul dintre vicepresedintii PSD sensul sintagmei "comanda unica", emisa de Geoana dupa reuniunea de la Brasov.

Guvernul Ioan "Ucu" Rus

Pesedistii nu numai ca si-au impartit locurile in viitorul guvern din umbra, dar fac scenarii si cu privire la situatia in care partidul va cistiga viitoarele alegeri. Inainte de scandalul "Matusii Tamara", grupul de la Cluj avea doua scenarii privind ocuparea de catre PSD a primelor doua functii in stat. Cel in care Nastase era luat mai de voie, mai de nevoie in calcul pentru candidatura la functia de presedinte al Romaniei a fost aruncat la gunoi. Singurul ramas in picioare, conform unuia dintre liderii grupului de la Cluj, este cel in care "Ioan Rus este nominalizat drept prim-ministru, iar Geoana merge inainte cu partidul si candideaza in 2009 la functia de presedinte al Romaniei". "Daca cistiga, Ucu preia partidul", ne-a declarat unul dintre liderii clujeni, argumentind ca relatia buna cu Blaga l-ar putea convinge pe Basescu, daca PSD ar cistiga alegerile, sa-l nominalizeze pe Rus ca premier.

DIP, autosuspendat cu forta

Cacealmaua autosuspendarii jucata de liderul PSD Bucuresti a luat sfirsit simbata noapte, la sedinta cu liderii de filiale. Satul sa tot dea explicatii de ce Dan Ioan Popescu nu se autosuspenda, desi a promis ca o va face, Geoana i-a fortat mina liderului filialei bucurestene. Nu inainte de a-l lasa sa se explice in fata colegilor de partid. "Desi acum imi dau seama ca a fost o decizie pripita si gresita, sint hotarit sa ma autosuspend, dar as vrea.." In timp ce DIP isi incheia propozitia spunind ca ar vrea sa se mai gindeasca o vreme la decizia de autosuspendare, Geoana i-a luat-o inainte: "Iti multumim, Dan. A fost o decizie buna si am luat act de ea. Ramine Sorin Oprescu sa conduca organizatia de Bucuresti". Ieri, Biroul Permanent al PSD a oficializat hotarirea de autosuspendare a lui DIP.

Votantii PSD dau vina pe Dana

Potrivit unui sondaj CURS, 34% dintre votantii PSD considera ca Dana Nastase poarta cea mai mare parte din vina in afacerea "Matusii Tamara". 84% dintre pesedisti au auzit de mostenirea primita de Nastase, in timp ce 40% considera ca nu a apartinut matusii. 40% dintre votantii PSD cred ca in spatele matusii se ascund ilegalitati comise de Adrian Nastase. Doar 10% dintre votantii PSD cred ca Nastase a fost "lucrat" de serviciile secrete, in timp ce 31% invinovatesc puterea, iar 23% cred ca a fost "lucrat" de colegii de partid. Doar 17% il considera pe Basescu in spatele scandalului. 53% dintre votantii PSD considera ca Nastase a procedat bine autosuspendindu-se, iar 50% considera ca Geoana va avea mai multa putere dupa acest eveniment. Totusi, 32% dintre votantii PSD il considera pe Nastase liderul PSD cu cea mai mare aderenta la electorat. Tot atitia il considera si pe Geoana, si doar 22% pe Iliescu. 57% dintre votantii PSD nu considera necesara revenirea lui Iliescu in fruntea PSD, iar 74% dintre pesedisti spun ca Nastase nu ar trebui sa demisioneze din fruntea Camerei, in timp ce 50% cred ca nu i s-a incheiat cariera politica.

Filialele PSD paseaza datoriile la centru

"Nu mai sint 70-80 de miliarde. S-au mai platit din ele", spune Mircea Geoana despre datoriile acumulate de PSD in campania electorala din 2004. Duminica, la Brasov, Geoana le atrasese atentia liderilor de filiale ca partidul sta prost cu banii si ca are datorii de 80 de miliarde la firme care au asigurat servicii electorale pentru PSD. Miron Mitrea, secretarul general al PSD, a confirmat si el. Are insa o alta explicatie: "Probabil nu s-au platit anumite comenzi care au fost date. Este vorba de tot felul de comenzi, neplatit gazul la anumite sedii, partidul plateste foarte multe lucruri in tara si pana-n perioada 2004 s-au strins aceste datorii".

Contrar celor spuse de Mitrea, grosul datoriilor par sa nu vina din filiale.

* PSD Bacau nu are nici un fel de datorii din campania electorala, sustine Gabriel Vlase, presedintele executiv al organizatiei judetene. El spune ca toate datoriile s-au achitat la finalul campaniei electorale si ca, la sediu, sint la zi cu toate facturile.

* Presedintele filialei Suceava a PSD, Gavril Mirza, afirma ca datoriile catre furnizorii din timpul campaniei electorale au fost platite. Singurele restante ar putea fi la plata utilitatilor la sediu, dar acestea nu depasesc 6-7 milioane de lei.

* PSD Cluj declara ca are datorii in valoare de 6,3 milioane lei vechi fata de una dintre firmele care le-a oferit servicii publicitare in timpul campaniei electorale din 2004.

* Reprezentantii PSD Cluj spun ca aceste datorii provin din diferente de curs valutar si din anumite penalitati, adunate pentru neplata la timp a serviciilor, adaugind ca suma va fi achitata in urmatoarele doua saptamini.

* Problemele financiare ale PSD Botosani au aparut imediat dupa incheierea campaniei electorale. Pentru aceasta, organizatia a cheltuit 1,7 miliarde de lei vechi, din care o buna parte pentru un spectacol organizat cu ocazia venirii in judet a presedintelui de atunci al partidului, Adrian Nastase. Trei parlamentari, Gavrila Vasilescu de la PC, dar care candidase pe listele PSD+PUR, Mihai Malaimare, pe atunci social-democrat, si Catalin Buhaianu, nu si-au platit contributia de 100-150 milioane de lei fiecare.

* Presedintele PSD Botosani, Constantin Contac, afirma ca le-a trimis somatii, insa nu a mai reusit sa incaseze toti banii de la acestia. PSD Botosani sustine insa ca la inceputul acestui an nu mai are nici o datorie.

* "Filiala PSD Brasov nu are nici un leu datorie. Nici catre firme, nici catre altcineva. Avem toate platile efectuate la zi", spune presedintele PSD Brasov, Constantin Nita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.