Presedintele Traian Basescu s-a aratat vineri optimist in ceea ce priveste sansele Romaniei de a promova o politica externa credibila si ambitioasa.

"Realitatile Romaniei ne permit o politica externa foarte dinamica si cresterea de credibilitate pe masura ce inregistram performante interne", a declarat seful statului intr-un interviu acordat Realitatea TV. Basescu si-a reiterat speranta ca Romania va adera la UE in 2007 si ca va aduce in interiorul acesteia relatii externe bune cu SUA, Rusia, cu tarile arabe si cu cele din Extremul Orient. Seful statului a laudat performantele Guvernului Tariceanu, aratand insa ca va continua sa-l citice ori de cate ori va considera potrivit.

"Performantele Guvernului sunt bune. Indiferent care este atmosfera in mass-media, chiar in randul populatiei, dar obiectivele au fost atinse cu o viteza, pe care nimeni, nici macar la Bruxelles, nu o estima a fi posibila la nivelul unui guvern al Romaniei. Iata ca acest guvern, asa cum il mai critic eu din cand in cand si o s-o mai fac, isi face treaba, iar institutiile incep sa functioneze", a declarat presedintele.

Basescu, care a pledat si pentru o relatie buna a UE cu SUA, s-a aratat multumit ca de chestiunea Marii Negre este preocupata acum si Europa: "In toate structurile europene, dar si in NATO, incepe sa se produca o orientare catre problematica Marii Negre, iar europenii s-au aratat si mai atenti cu ocazia inceputului de criza in aprovizionarea cu gaze". Presedintele a garantat ca Romania va colabora indeaproape cu Rusia in chestiunea Marii Negre si a anuntat ca diplomatia romana pregateste un plan propriu pentru Transnistria. Basescu a respins categoric zvonurile privind existenta centrelor de detentie ale CIA, aratand insa ca serviciile romanesti si americane colaboreaza indeaproape inclusiv pe teritoriul Romaniei: "Prezenta serviciilor de informatii americane in locurile destinate analizelor, impreuna cu serviciile romanesti, a amenintarilor teroriste este o realitate a noastra. De aici pana la a se specula inchisori de tortura este o distanta foarte mare".

Desi temele interviului erau exclusiv de politica externa, Basescu a dat cateva lamuriri si despre ultimele evenimente din tara. In mod surprinzator, presedintele a spus ca nu are puterea de a-l revoca pe George Copos din functia de premier, in lipsa unei sentinte judecatoresti. De altfel, acesta s-a aratat destul de deranjat de amploarea pe care o iau in presa anchetele penale impotriva unor oameni politici. "In momentul de fata institutiile statului au inceput a arata vointa de a lupta impotriva coruptiei. Aceasta vointa este diminuata de acest show mediatic, dar important este ca institutiile statului sa duca anchetele pana la capat, iar eventuala vinovatie sa fie demonstrata in instante.

Eu cred ca singurii care pot pune eticheta 'corupt>>, 'hot>>, 'cinstit>> - sunt judecatorii", a conchis Traian Basescu. Nici cu organizarea de anticipate in acest an nu s-a mai aratat presedintele de acord, declarand insa ca exista o posibilitate ca acestea sa fie facute odata cu referendumul pentru Constitutie si pentru alegerile din Parlamentul European.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.