Iliescu rupe din nou tacerea instaurata dupa epistola catre „tilharii“ din PSD de acum doua luni.

Peste citeva zile va prezenta un raport despre starea unui partid aflat in pragul disolutiei. Iata citeva fragmente din scrisoarea apocaliptica, aflata pe biroul lui Iliescu. PSD traverseaza cea mai grava criza din istoria sa, atrage atentia Ion Iliescu in scrisoarea care exprima pozitia lui in legatura cu situatia din partid si care va fi facuta publica pe 25 ianuarie. Iliescu lucreaza la acest document inca din perioada sarbatorilor de iarna si va fi prezentat cu citeva zile inainte de Consiliul National al PSD.

Aceasta reuniune, considera Iliescu, este capitala pentru redresarea PSD. Tocmai de aceea a planuit sa le dea un subiect de gindit liderilor partidului. Pozitia lui Iliescu va exprima ingrijorarea profunda ca "in PSD competitia pentru putere s-a transformat intr-un razboi pentru putere, in care toate mijloacele sint permise". Timp de aproape un an de zile, energia partidului a fost consumata pe gestionarea crizelor interne in loc ca reforma asumata la Congres sa fie dusa la bun sfirsit, considera Iliescu.

Autosuspendari mai multe

"Nu mai putem actiona cu jumatati de masura", considera Iliescu. De aceea, singura solutie pentru ca PSD sa iasa din criza este "trecerea in planul doi a tuturor celor care au probleme nu doar de imagine, ci si de moralitate si legalitate ale actelor lor". Mai mult, considera Iliescu, Consiliul National din februarie e ultimul moment cind PSD poate demonstra ca a inteles ce asteapta membrii si simpatizantii sai, cit si societatea romaneasca. "Vremea rafuielilor trebuie sa inceteze. A venit vremea reconstructiei acestui partid" este indemnul sau catre liderii PSD carora le cere "solidaridate si responsabilitate".

Contra congresului extraordinar

Iliescu va da un raspuns si celor care invoca necesitatea unui congres extraordinar al PSD sau care instiga la crearea unei noi formatiuni politice de centru-stinga. "Problemele PSD nu le rezolva nici un congres extraordinar, nici scindarea partidului. Problemele PSD le pot rezolva membrii partidului, actionind in spiritul democratiei, solidaritatii si responsabilitatii", spune presedintele fondator al PSD.

Iliescu cere partidului "sa se reintoarca la valorile social-democratiei, la oamenii pe care ii reprezinta, sa-si restructureze discursul in spatiul public". Motivul invocat de acesta: "Nu putem permite dezechilibrarea scenei politice romanesti. Nu putem permite ocuparea ei in totalitate de fortele de dreapta. Nu putem permite fragmentarea democratiei lasind actuala putere fara o opozitie viabila si credibila".

Apelul lui Razvan Theodorescu

Senatorul Razvan Theodorescu, unul dintre adeptii lui Ion Iliescu, a lansat recent un apel catre liderii PSD sa-l aduca pe Ion Iliescu in fruntea partidului, in caz contrar, singura solutie fiind aceea a crearii unui alt partid de stinga. Formula subinteleasa este aceea de presedinte din umbra al partidului. "Ion Iliescu nu mai are nici un fel de dorinta de a se implica intr-o functie de conducere si de aceea l-am chemat in centrul partidului ca lider spiritual. Sa fie ascultat ca sfatuitor legitim al partidului de fiecare data cind se iau decizii, si nu doar de complezenta", motiveaza Theodorescu.

Acesta a anuntat ca pregateste o intilnire cu citiva senatori si deputati PSD pentru a dezbate aceste chestiuni. Apelul lui Theodorescu a primit o replica de la unul dintre adversarii lui Iliescu. Vicepresedintele PSD, Ioan Rus, considera ca "nu mai e timp sa ne plingem, sa ne pansam ranile sau sa asteptam salvari miraculoase. Greutatea cade pe umerii organizatiilor locale, ce vor trebui sa arate o alta fata a PSD".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.