In primul sau interviu televizat ca presedinte al Romaniei, Traian Basescu a transmis o serie de semnale partidelor de opozitie, partidelor din arcul de guvernare, fostilor colegi de partid, institutiilor statului, iubitorilor de coruptie si, nu in ultimul rand, societatii civile si alegatorilor. Mesajele catre fostii colegi de partid si Alianta nu au fost lipsite de accente critice, Basescu observand ca a existat o oarecare pripeala in luarea unor decizii, cum ar fi numirea in structurile administratiei centrale si locale a unor persoane "cu probleme", cel putin de imagine.

Fuziunea PNL-PD, posibila doar in cadrul unui Partid Popular

In ceea ce priveste proiectele Aliantei D.A., Traian Basescu considera ca o eventuala fuziune a PNL si PD nu este chiar asa de simpla, deoarece, in timp ce liberalii tin la doctrina lor si apartenenta la Internationala Liberala, democratii nu concep sa renunte in totalitate la social-democratie si sa adere la liberalism, si singurul compromis pe care l-ar putea face pentru fuziune ar fi alaturarea la liberali, in cadrul unui partid popular de tip european. Oricum, Basescu e linistit pentru ca protocolul liberal-democrat e valabil pana in 2008.

PSD, dar si clientela acestuia, sunt segmentele considerate responsabile de extinderea, institutionalizarea si incercarea de perpetuare a coruptiei, Basescu afirmand ca "sunt tot felul de grupari care au fost protejate de guvernarea anterioara si este o presiune extraordinara sa isi gaseasca prieteni in actualul guvern". Legat de fenomenul coruptiei, Basescu a precizat ca serviciile de informatii au aici o misiune importanta si el va incerca sa provoace insanatosirea acestor servicii, intentionand aducerea in fruntea lor a unor tineri ofiteri formati dupa decembrie 89, cazul SRI, renuntand la oamenii politici.

Arhivele fostei Securitati trebuie sa ajunga in custodia CNSAS

Basescu a abordat si relatia dintre SRI si CNSAS, pronuntandu-se pentru transferarea arhivelor fostei Securitati catre CNSAS si deschiderea dosarelor-problema. Hotarat sa mearga pe linia clarificarii istoriei recente a romanilor, Basescu a promis si elucidarea evenimentelor din decembrie 89.

Basescu considera normala si logica schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor parlamentului si nu exclude solutia alegerilor anticipate, in cazul in care programul pentru care a fost votat nu va putea fi dus la indeplinire.

Cunoscut fiind faptul ca unul din prerogativele importante ale presedintelui Romaniei il constituie politica externa, Basescu a tinut sa isi reafirme optiunea sa pentru o mai mare apropiere de Statele Unite, atragand pe de alta parte atentia ca Bucurestiul "a ratat nepermis in ultimii 10 ani doua obiective pe care eu le consider ca fiind obiective importante ratate: implicarea in solutionarea problemei Transnistriei si implicarea la sud de Dunare, in fosta Iugoslavie".