Romanii vad mai bine guvernarea Aliantei D.A. decit pe cea a PSD din 2004. In ochii romanilor, si actualul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, e mult mai bun decit predecesorul sau, Adrian Nastase.

Conform celui mai nou sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale, prin comparatie cu Adrian Nastase, romanilor li se pare ca premierul Calin Popescu Tariceanu e mai competent. Conform datelor BCS, 41 la suta dintre romani sint de parere ca Tariceanu e "mai competent", in comparatie cu cei doar 22 la suta care spun ca e "mai incompetent". Aceeasi proportie se inregistreaza si in privinta hotaririi de a face reforma. Astfel, 43 la suta sint de parere ca Tariceanu e "mai hotarit" sa faca reforma, spre deosebire de cei 21 la suta care apreciaza ca e "mai nehotarit" in aceeasi privinta.

PD si PNL, la limita corigentei

Raminind pe teritoriul comparatiilor, 40 la suta dintre romanii chestionati de BCS il considera pe Tariceanu "mai sincer" decit pe Nastase, in timp ce doar 20 la suta il considera "mai nesincer" decit pe ex-premierul pesedist. Prin comparatie cu Adrian Nastase, romanilor li se mai pare ca premierul Calin Popescu Tariceanu e "mai cinstit" (37 la suta) si doar pentru 15 la suta dintre ei e "mai corupt".

Pentru 33 la suta dintre ei, Tariceanu este un premier "mai interesat de problemele oamenilor" si doar 25 la suta sint de parere ca e "mai dezinteresat". In ochii romanilor chestionati de BCS, in comparatie cu Nastase, Tariceanu e "mai potrivit" pentru postul de premier (37 la suta) si doar pentru 24 la suta e "mai nepotrivit". 38 la suta dintre romani spun ca Tariceanu a gestionat treburile tarii "intr-un mod cinstit" si doar 26 la suta - "intr-un mod necinstit".

Presedintele Traian Basescu este in continuare in topul increderii in liderii politici cu 65 la suta dintre optiuni si e urmat de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu. Presedintele PSD, Mircea Geoana, se claseaza pe locul al treilea cu 39 la suta, in timp ce colegul sau Adrian Nastase beneficiaza doar de increderea a 27 la suta dintre respondenti. Dintre partidele la putere, au luat note de trecere de la electorat doar PNL, cu 5,84, si PD, cu 5,97, in timp ce UDMR a obtinut nota 4,18, iar PC, 4,28.

Romanii nu cred in anticipate

Sentimentul general al romanilor este, in proportie de 44 la suta, ca nu vor avea loc alegeri anticipate si ca nu vom avea prim-ministru (41 la suta), ei fiind optimisti in privinta arestarii marilor corupti in care cred 59 la suta. Romanii nu au avut in 2005 mari impliniri, mai mult de 50 la suta neinregistrind vreo schimbare referitoare la: familie, administrarea localitatii, prieteni, locuinta, munca si invatatura, venituri, sanatate si politica.

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, romanii ar vota in proportie de 48,6 la suta cu Alianta D.A. PNL-PD si doar 22,5 la suta cu PSD, 13,5 la suta cu PRM si 5,1 la suta cu UDMR. Sondajul a fost efectuat intre 5 si 10 ianuarie, pe un esantion de 1.094 de adulti, eroarea statistica fiind de +/- 3 la suta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.