Fostul patron de la Rafo, Corneliu Iacobov a fost pus oficial sub acuzație de evaziune fiscală. Toader Găureanu, administrator al Rafo in perioada in care Iacobov a fost proprietarul rafinăriei, și Costel Mărgărit, reprezentant al societății VGB Oil București, au fost opriți să părăsească țara in noaptea de duminică spre luni.

In dreptul lui Iacobov este trecută o sumă impresionantă: 200 de milioane de euro, bani provenind de la rafinăria Rafo și care au alimentat buzunare private. Alături de Iacobov, aceeași acuzaț ie ii privește pe Toader Găureanu, administrator al Rafo in perioada in care Iacobov a fost proprietarul rafinăriei, Ovidiu Tender și Costel Mărgărit, reprezentant al societății VGB Oil București. In acest moment, VGB Oil este acționar majoritar al societății Balkan Petroleum, care deține pachetul majoritar de acțiuni de la Rafo.

Pe numele celor patru fuseseră emise ordine de interdicție de a părăsi țara, de Parchetul de pe lingă Inalta Curte de Justiție și Casaț ie. Unul dintre cei acuzați, Toader Găureanu, a fost oprit duminică la frontieră, in timp ce incerca să plece din Romania, spre Austria. El a fost audiat de Procurorii Inaltei Curți și i s-au adus la cunoștință acuzele. George Muscalu, șeful Direcției de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog de la Parchetul de pe lingă Inalta Curte de Casație și Justiție a declarat ieri pentru Europa FM că Găureanu a fost oprit pe Aeroportul Otopeni, pentru că este acuzat, alături de Constantin Mărgărit, de evaziune fiscală, inșelăciune, iar cercetările continuă și pentru suspiciunea de spălare a banilor.

Iacobov: "Nu au ce să-mi impute!" Pe numele lui Găureanu exista incă de săptămina trecută un ordin de consemn la frontieră. "Lucrăm la un dosar in legătură cu relațiile comerciale care au existat intre Rafo, Carom și VGB Oil, firme fantomă, dar și alte societăți care s-au aprovizionat de la Rafo și Carom. (…) Toader Găureanu și Constantin Mărgărit, cele două persoane care au fost oprite la Otopeni, erau date in consemn la frontieră și erau citate, pentru această săptă- mină, alături de alte 15 persoane implicate in dosar, să se prezinte la audieri", a spus George Muscalu. El a confirmat că și Iacobov se află in procedura de audiere.

Fostul patron al Rafinăriei Onești spune că nu știe nimic despre punerea sa sub acuzare sau că ar avea interdicție de a părăsi țara. "Nu știu nimic, absolut nimic, nu am fost chemat nicăieri și nici nu cred că voi fi chemat, pentru că nu mă fac vinovat de nimic. Nu au ce să-mi impute, doar dacă se inventează", ne-a declarat Corneliu Iacobov.

Toader Găureanu susține că nu a incercat să părăsească țara și că nu ar fi fost intors din drum de autorități. "E o prostie. Nu e nimic adevărat din ce se spune. Eu sint acum la Hotel Caro in București, abia am ajuns din Bacău. Nu am avut niciodată intenția să fug din țară. Eu am drumuri curente in străinătate, pentru că am acolo relații de afaceri, trebuie să merg la Zürich, unde am treabă de două ori pe lună", ne-a declarat aseară Toader Găureanu.

El s-a arătat foarte sigur că va pleca azi din țară, pentru că are bilet de avion pentru Zürich, la ora 18.00.