Senatorul UDMR de Covasna Puskas Balint considera ca problemele de anul trecut din Coalitie au franat activitatea Parlamentului si Guvernului, si ca deseori a fost destul de greu sa se ajunga la un acord privind interesele politice ale fiecarui partid in parte.
"Acele probleme care au aparut in interiorul Coalitiei au franat activitatea Parlamentului si Guvernului. Munca nu a fost asa cum m-as fi asteptat din partea acestor institutii, au fost evenimente care le-au franat activitatea", a afirmat, ieri, senatorul Puskas, citat de Mediafax.

In plus, UDMR este deranjata de faptul ca majoritatea legilor sunt promovate prin ordonanta de urgenta. "Fiecare partid in campania electorala isi propune eliminarea ordonantelor de urgenta, dar cand ajunge la guvernare continua sa le promoveze", a spus Puskas, adaugand ca, cel putin la Senat, au fost mult prea multe astfel de ordonante.
Pentru viitoarea sesiune parlamentara, problema primordiala pentru Uniune va fi adoptarea statutului minoritatilor. Liderii maghiari considera ca proiectul trebuie sa treaca de Camera Deputatilor inainte de raportul de tara, practic pana la mijlocul lunii aprilie. "Daca exista vointa politica pentru adoptarea unei legi, atunci aceasta poate fi adoptata in scurt timp", a spus Puskas, adaugand ca fara autonomia culturala nu are sens adoptarea statutului minoritatilor.

Teoretic, raportul comisiilor parlamentare asupra acestui proiect de lege ar trebui sa fie realizat pana la 15 februarie. Activitatea in comisiile respective va fi blocata insa pana cand coalitia se va pune de acord asupra modului in care va fi adoptat documentul respectiv. Iar conflictul dintre UDMR si PD nu da semne sa fie aplanat prea curand.