Austria, care a preluat de la 1 ianuarie presedintia UE, sprijina in continuare aderarea tarii noastre la termen, dar data de acces a Romaniei sau activarea clauzei de salvagardare nu va depinde foarte mult de presedintia in exercitiu, cat de Comisia Europeana si de Consiliu, a declarat ieri ambasadorul Austriei la Bucuresti, Christian Zeileissen.

Acesta a mai anuntat ca Austria ar putea ratifica tratatul de aderare al Romaniei in primul trimestru al acestui an si ca acest lucru nu va fi o problema nici pentru socialistii europeni, mai reticenti fata de Romania. "Guvernul nostru a spus clar in numeroase randuri ca suntem favorabili aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007. Dar daca exista o recomandare de amanare, este o problema serioasa si nu pot spune cum va reactiona Guvernul austriac" a declarat Zeileissen.

"Noi suntem activi numai decat daca exista o propunere de amanare a aderarii din partea comisiei, situatie in care Austriei i-ar reveni misiunea de a coordona o pozitie a Consiliului fata de recomandarea executivului comunitar", a completat ambasadorul. Totusi, din raspunsurile diplomatice date ziaristilor ieri, Zeileissen parea ca nu impartaseste prea mult entuziasmul primului ministru austriac Wolfgang Schussel, cel care indemnase Austria sa aduca momente de flexibilitate si fantezie in abordarea viitorului UE.

Zeileissen a evitat sa comenteze si daca autoritatile europene ar putea sa aiba deja un punct de vedere asupra activarii clauzei, declarand ca nu vrea sa se lanseze in speculatii. Prezent si el la conferinta de prezentare a prioritatilor Austriei ca tara ce asigura presedintia UE, seful Delegatiei CE in Romania, Jonathan Scheele, a respins total aceasta posibilitate. "Daca Comisia Europeana ar avea in acest moment un punct de vedere privind acest lucru, nu ar cheltui o mare suma din fonduri europene pentru a trimite 14 misiuni de peer-review diferite in Romania si un numar similar in Bulgaria, pana in martie. Decizia CE va fi luata la 16 martie", a dat asigurari Scheele.

Cei doi oficiali europeni ne-au transmis insa ca Romania trebuie sa se ocupe mai mult de rezolvarea problemelor marcate in Raportul de tara decat de posibilitatea ca aderarea sa fie amanata din diverse motive. Zeileissen a mai declarat ca prioritatea numarul unu a Romaniei ar trebui sa fie reforma judiciara, subliniind ca justitia nu trebuie sa fie influentata de vointa politica si ca "trebuie sa-si urmareasca propria cale".

Cum cuantifica UE marea coruptie

Jonathan Scheele a insistat ieri pe rezolvarea cazurilor de mare coruptie. Seful delegatiei comisiei europene in Romania a spus ca UE nu are liste cu personalitati ce ar trebui anchetate si ca nu conteaza numarul solutiilor sau dosarelor de mare coruptie, cat modul in care se vede ca "aceste cazuri se misca, sunt procesate in interiorul sistemului". Scheele a conchis ca UE va analiza atent daca aceste dosare sunt cercetate in mod transparent si eficient, fara imixtiune din partea politicului si fara intarziere.

Sarkozy, anti-extindere

Ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy, posibil candidat la alegerile rezidentiale, a cerut ieri Uniunii Europene sa nu mai admita nici un nou stat pana cand organizatia de 25 de membri nu isi va fi reformat institutiile, relateaza Reuters. Sarkozy a atentionat ca nu se refera la Romania si Bulgaria, pentru ca "procesul este destul de avansat, asa incat blocarea acestuia nu ar fi deloc oportuna".

Basescu la Palatul Victoria

Relatia dintre Palatul Victoria si Cotroceni a debutat sub auspiciile prezentei presedintelui Basescu la sedinta de Guvern si ale avertismentelor privind grupurile de interese. "Am dorit sa particip la aceasta sedinta, la inceputul anului, pentru a corela foarte bine efortul institutiilor pentru atingerea obiectivului pe care il avem in acest an, respectiv rezolvarea tuturor problemelor care tin de obligatii asumate, in asa fel incat Romania sa intre in UE la 1 ianuarie 2007" , a spus Basescu. El a cerut insa Guvernului ca integrarea europeana sa nu ramana singura preocupare a Executivului. Seful statului a profitat de prezenta sa la sedinta de Guvern pentru a lansa noi semnale de alarma, reluand teoria grupurilor de interese.

De aceasta data, el a insistat asupra existentei unor astfel de grupuri in jurul Ministerului Economiei, dar a adaugat pe lista si Ministerul Transporturilor, condus de reprezentantul PD, Gheorghe Dobre. Prin urmare, Basescu a cerut Executivului sa nu se abata de la aplicarea prevederilor Legii achizitiilor publice. La randul sau Premierul a catalogat vizita presedintelui ca facand parte din "dialogul interinstitutional", dar nu a facut nici o referire la avertismentele presedintelui. "Nu am stat sa facem o sedinta de Guvern obisnuita la care sa parcurgem punctele de pe agenda de lucru, ci am discutat despre probleme care tin de agenda politica, economica si sociala", a spus Tariceanu, adaugand ca nu se intampla ca in situatia CSM, care "traieste intr-o alta lume".

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.