PSD, Mircea Geoana a avut ieri curajul de a-l ameninta pe Adrian Nastase cu „masuri“ referitoare la implicatiile scandalului „matusa“.

"Ca presedinte al PSD, m-am saturat. M-am saturat de aceste crize care afecteaza de prea multa vreme credibilitatea partidului", a spus ieri Mircea Geoana intr-o conferinta de presa anuntata tarziu, ceea ce dovedeste ezitarea lui in a-l condamna pe Nastase. Presedintele partidului si-a exprimat apoi convingerea ca Nastase "va face tot ce-i sta in putinta ca sa-si clarifice situatia". Geoana a aratat insa ca are datorii catre membrii partidului si catre electoratul acestuia de a da dovada de "sinceritate si fermitate", lasand deschisa poarta catre posibile sanctiuni sub pretextul nevoii de a da o reactie necesara imaginii PSD.

Geoana s-a trezit de fapt cu o ocazie nesperata de a scapa de Adrian Nastase de la fraiele partidului, acesta neascunzandu-si niciodata dorinta de a reveni la conducerea PSD la Congresul din 2007. Iata insa ca scandalul mostenirilor fabuloase a alimentat tabara anti-Nastase cu munitie care i-ar putea fi fatala carierei fostului premier. Avertismentul lui Geoana vine intr-unul dintre cele mai vulnerabile momente ale lui Nastase, dupa parerea mai multor analisti confruntandu-ne chiar cu finalul carierei politice a fostului premier.

"Vom astepta un timp rezonabil pana vom lua masurile necesare", a promis Geoana, facand apel la obligatiile de colegialitate, dar timpul pe care i-l ofera colegului sau nu este de fapt decat o asteptare pentru a fi sigur pe cine are de partea sa. In plus, Geoana spera ca intre timp scandalul va fi preluat si de institutiile statului, pentru ca argumentul de a-l aduce pe Nastase in fata comisiei de Arbitraj si Integritate Morala pentru ca dauneaza imaginii partidului sa fie imbatabil.

In aceste situatii, statutul PSD prevede chiar suspendarea din partid, pana la clarificarea situatiei, sau chiar excluderea, daca acuzele se dovedesc fondate, ceea ce ar fi o victorie definitiva pentru actualul presedinte impotriva rivalului sau. Oricum, pentru Consiliul National prevazut la inceputul lui februarie, era prevazuta posibilitatea de a anula efectiv functia de presedinte executiv din partid din statut, infiintata la Congresul din aprilie 2005 special pentru fostul premier. Ca si cum amenintarea cu a-l transforma pe Nastase intr-un simplu membru de partid nu ar fi fost de ajuns, Geoana a lasat sa se inteleaga ca fostul premier ar putea fi supus regulamentului de partid ca oricare altul.

Gravitatea situatiei in care se afla Adrian Nastase e dovedita si de faptul ca in nici o declaratie oficiala, PSD nu s-a solidarizat cu fostul sau presedinte, solicitand, ca de atatea ori, ca opinia publica sa astepte sa se pronunte justitia sau ca e doar un atac politic. PSD a procedat asa atat in cazul implicarii lui Ion Iliescu in dosarul "Revolutia", cat si al drumurilor pe la DNA al altor baroni locali (Radu Mazare, primarul Constantei, si Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, de exemplu). Nastase a incercat de altfel in ultimele zile sa obtina o asemenea declaratie de sprijin de la ceilalti lideri ai PSD, dar fara succes. Fostul premier a avut o discutie cu liderul ardelean al partidului, Ioan Rus, dar si cu secretarul general Miron Mitrea, insa nu a obtinut nimic concret. O intalnire decisiva a avut loc chiar ieri intre Nastase, Geoana, Rus si Mitrea, dar actualul presedinte nu s-a lasat induplecat.

El s-a ascuns in spatele promisiunii de reforma a partidului, dar si a solicitarilor din partea filialelor. Intr-adevar, mai multi lideri judeteni care au de mult un colt impotriva lui Nastase, i-au cerut lui Geoana sa ia masuri sub amenintarea ca altfel nu-l vor mai sustine. In schimb, presedintele PSD Bistrita-Nasaud, Viorel Pupeza, a gasit de cuviinta sa le doreasca ieri tuturor romanilor sa aiba o matusa ca aceea a lui Adrian Nastase. Asadar Nastase mai are si simpatizanti in teritoriu, dar acestia nu pot contrabalansa valul celor care doresc de mult debarcarea fostului premier. Surse din partid ne-au declarat astfel ca, de data aceasta, Geoana o sa fie mult mai hotarat si nu va mai ezita ca pana acum cand a fost vorba sa-si faca curatenie in preajma.

Potrivit unui alt membru important al partidului, declaratia de ieri a lui Geoana, care nu seamana cu stilul impaciuitor de pana acum al presedintelui, ar mai avea si rostul mobilizarii aderentilor, lasand deschise toate posibilitatile pentru a putea reactiona mai usor la evolutiile ulterioare ale scandalului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.