In Ialomita s-a inregistrat primul caz de pesedist schimbat din fruntea Consiliului Judetean. Pentru a preveni si alte cazuri, Nastase l-a amenintat pe Blaga ca va anula intelegerea dintre ministru si PSD, pe pachetul de reforma in Administratie.

Dupa citeva ore de certuri intre consilierii PSD si cei ai Aliantei, pe marginea propunerii de revocare a presedintelui Consiliului Judetean, sedinta de marti seara a fost declarata inchisa de seful Consiliului Judetean, Silvian Ciuperca. Consilierii PSD au parasit sala, dar reprezentantii Aliantei au ramas pe loc. Au numit un presedinte de sedinta si au aprobat revocarea conducerii CJ.

Cu jalba la Vasile

Silvian Ciuperca considera hotarirea luata de consilierii PNL si PD ilegala si asteapta verdictul prefectului, fost, pina de curind, membru PD. Totodata, el a facut ieri o plingere catre ministrul Administratiei, Vasile Blaga, urmind ca in cursul dupa-amiezii sa aiba si o intrevedere.

Totodata, Blaga a fost sunat si de presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, care i-a atras atentia ca operatiunea desfasurata la Ialomita vine in contra intelegerii facute la nivel national intre Alianta si PSD. Vasile Blaga si Ioan Rus convenisera cu citeva saptamini in urma asupra principiilor Legii administratiei, care urma sa fie elaborata de Guvern si apoi trecuta prin Parlament fara prea mare opozitie din partea PSD. In schimb, Blaga si Rus batusera palma ca presedintii de Consilii Judetene care sint membri PSD sa nu fie schimbati pina in 2008. Ceea ce s-a petrecut la Ialomita risca sa arunce in aer acest acord, recunosc liderii celor doua formatiuni. "In aceste conditii e greu de crezut ca intelegerea facuta pe pachetul de legi privind administratia publica va mai fi in vigoare", ne-a declarat Adrian Nastase.

Un ministru nemultumit

Ca urmare, ministrul nu s-a aratat incintat de ceea ce au facut colegii sai de partid. "Nici eu, nici PD si sint sigur ca nici Alianta nu sustine asemenea actiuni, de tipul celei de la Ialomita", spune Blaga, care este si secretar general al PD. "Am promis ca nici un presedinte de Consiliu Judetean aflat in functie nu va putea fi schimbat cu jumatate plus unu din voturi pina in 2008". Desi Blaga declara ca demersul nu are acordul partidului, presedintele PD Ialomita, Maria Petre, sustine ca a avut acceptul lui Emil Boc.

Ministrul Administratiei asteapta si el decizia prefectului, dupa care va vedea ce e de facut. "Vreau sa vad exact care este situatia acolo. Pozitia celor de la Ialomita nu implica deloc PD si nici Alianta. PD nu se va implica in aceasta problema. Exista acolo un prefect apolitic. Vrem sa vedem atitudinea acelui prefect apolitic si de-abia dupa aceea vom vedea ce vom face", ne-a declarat Vasile Blaga.

Esecul lui Nastase

Consilierii PNL si PD s-au folosit de o prevedere din statutul alesilor locali, care permite revocarea sefului de CJ in conditiile Legii administratiei. Numai ca Legea administratiei publice locale nu contine nimic despre revocare, ci doar despre eliberarea din functie, care se face cu doua treimi. Aceasta lacuna le-a permis consilierilor Aliantei sa ceara revocarea, prin votul majoritatii, a 50% plus unu din consilieri. Cum nu aveau majoritate in consiliu, si-au dobindit-o, atragind de partea lor trei consilieri PSD. Doi au trecut saptamina trecuta la PNL. Pe ultimul, Ion Hanaru, a incercat chiar Nastase sa-l convinga simbata sa nu plece. Nehotarit, dupa discutia cu Nastase, Hanaru s-a internat in spital, pe motiv de cadere psihica. El s-a externat insa inaintea sedintei si s-a inscris in PD.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.