In ultimele zile, pe adresa Președinției au ajuns mai multe citații in procesele pe care ultimii grațiați de Ion Iliescu au fost apoi rearestați, deoarece fostul președinte a revocat decretul de grațiere. "Astfel de citații, dar și cereri din partea persoanelor grațiate și apoi reareastate, vin in fiecare zi. Ieri, azi și chiar miine, avem termene in instanță. Unii dintre ei au făcut alte cereri de grațiere către președintele Traian Băsescu", ne-a declarat consilierul prezidențal Renate Weber. Petre Isac (primul consilier guvernamental arestat pentru corupție) este unul dintre cei 3 care au acționat in instanță Președinția Romaniei, pe motiv de revocare neconstituțională a Decretului de grațiere din 17 decembrie 2004.

Analiză individuală

Consilierul prezidențial Weber a confirmat că, in zilele următoare, președintele Băsescu va analiza fiecare caz in parte și va lua o decizie. "Intenționează să se uite pe fiecare situație in parte și să hotărască dacă va semna un decret de grațiere. In toată această poveste cu decretul de grațiere la comun, Președinția va fi activă și va urmări să restabilească ordinea de drept. Această ordine de drept a fost incălcată și prin decretul de grațiere, dar și prin revocarea acestuia", afirmă Renate Weber. Consilierul mai spune că, de această dată, președintele Romaniei va da un decret de grațiere pentru fiecare caz in parte.

Remember Iliescu

Anul trecut, pe 17 decembrie, cu doar citeva zile inainte de a-și incheia mandatul de președinte, Ion Iliescu a semnat un decret de grațiere colectivă pentru 46 de deținuți, printre care se numărau Miron Cozma (condamnat pentru mineriada din 1991), Ioan Corpodeanu (condamnat in dosarul Revoluției de la Timișoara), Valen-tino Acatrinei (fost judecător condamnat pentru corupție) și Gal Csaba (condamnat pentru trafic de persoane).

Dar pentru că semnalele interne și internaționale ale presei și societății civile au criticat dur decizia lui Iliescu de a grația indivizi controversați acuzați pentru fapte grave, fostul președinte a revocat decretul de grațiere.