O misterioasa batrinica a adus, simultan, si tristete, si bucurie in casa Nastase. Tristete ca a murit, bucurie ca a lasat o mostenire fabuloasa, estimata, potrivit declaratiei de avere a fostului premier, la peste un milion de dolari.

Dana Nastase apare in declaratia de avere a sotului ei cu o mostenire rar intilnita, picata la sfirsitul lunii mai: peste 600.000 de dolari, 70.000 de euro, 2,8 miliarde de lei vechi, trei apartamente in valoare de 100.000 de euro, bijuterii, monede si obiecte de arta in valoare de 40.000 de euro si picturi evaluate la alti 85.000 de euro. In total, peste un milion de dolari. Adrian Nastase n-a raspuns ieri deloc la telefon, astfel ca despre ruda bogata am aflat doar citeva amanunte, din anturajul familiei: batrina era "sora a bunicii mamei Danei Nastase, care ar fi murit la Bucuresti la virsta de 94 de ani, era originara din Georgia si a trait in Polonia". Mostenirea a dat roade imediat. O parte dintre bani, 241.000 de euro, au fost facuti cadou fiului, Andrei, iar apartamentele evaluate initial la 100.000 de eruo au fost vindute unui oarecare L. Russu, cu 300.000 de euro.

A cita mostenire?

Batrina nu este prima ruda care, prin moartea ei, a imbunatatit viata familiei fostului premier. In luna mai, Dana Nastase a mai marturisit ca are alti 66.666 de dolari, primiti tot dintr-o mostenire. Si tot atunci a declarat si doua terenuri si alte doua cladiri din Cornu, una in suprafata de 540 de metri patrati. O alta ruda moarta in 1999 i-a lasat bijuterii in valoare de aproape 1.000 de dolari si inca una i-a fericit cu obiecte de arta evaluate la aproape 50.000 de euro.

Un alt mister din averea lui Adrian Nastase este valoarea (nedeclarata inca) a cit detine familia din blocul de pe strada Zambaccian, construit impreuna cu Ion Alexandru Tiriac, pe terenul luat chilipir de la Gabriel Bivolaru.

Basescu vinde tot. Bine

Traian Basescu si-a vindut foarte profitabil actiunile pe care le detinea la trei firme din Constanta. El a obtinut un pret mare in comparatie cu performantele societatilor. Fratele presedintelui, Mircea Basescu, si unul dintre sponsorii PD, Anca Ivascu, au fost cei mai generosi. Potrivit noii declaratii de avere a presedintelui Romaniei, acesta a cedat, in vara trecuta, pachetul de 40% dintre actiunile detinute la fabrica de inghetata Prod Cros SRL fratelui sau, Mircea, si Ancai Ivascu, pentru 1,4 miliarde de lei vechi. Asta in conditiile in care cifra de afaceri a Prod Cros, in 2004, a fost de 9 miliarde, iar profitul de 78 de milioane de lei. O afacere inca si mai buna a facut Basescu prin vinzarea, cu 300 de milioane de lei, a celor 20 de procente pe care le avea la fabrica de lactate A.M.C. Cros. In 2004, A.M.C. Cros a avut o cifra de afaceri de 200 de milioane si a inregistrat pierderi de 430 de milioane de lei. Actiunile sale au fost preluate de aceiasi asociati, Mircea Basescu si Anca Ivascu. Aceasta din urma este unul dintre actionarii Aliment Murfatlar SRL, firma care a sponsorizat campania electorala a PD.

O suma de 900 de milioane de lei a obtinut Traian Basescu si pentru 20% dintre actiunile de la Triton Company SA, care se ocupa de repararea navelor maritime. Triton Company a incheiat anul financiar 2004 cu un profit de 672 de milioane de lei, la o cifra de afaceri de 6,6 miliarde. Partea lui Basescu a fost cumparata de asociatii sai: Doru Popa, Lida Ionescu, Dumitru Ionescu (cel care l-a precedat pe actualul presedinte la sefia Agentiei Navrom de la Anvers - Belgia) si Paul Brinza - directorul Autoritatii Navale Romane.

In anul 2005, Basescu a cistigat din leafa de presedinte 510 milioane de lei, la care s-au adaugat economii din diurna pentru deplasarile in strainatate, 8.300 de dolari. El si-a mai cumparat un autoturism Peugeot 407.

Cotrocenii mai intirzie un pic

In afara presedintelui Traian Basescu, a carui avere a sporit, anul trecut, cu peste 2,5 miliarde de lei vechi, doar Dan Vuerich, consilierul de cadre mostenit de la Ion Iliescu, si-a publicat, pina acum, declaratia reactualizata de avere pe pagina de Internet a Administratiei Prezidentiale. Ceilalti consilieri prezidentiali, consilieri de stat si functionari publici fie au ignorat exemplul sefului statului, fie inca nu s-au trezit din vacanta de Craciun. In curtea lui Dan Vureich a rasarit, anul trecut, un Renault Mégane. Tot anul trecut, seful de cadre din Cotroceni a vindut un CIELO (pe care-l cumparase in 1996) cu 4.300 de euro. In rest, veniturile sale - de 30 de milioane de lei din salariu si de noua milioane de lei din pensie, sint completate de cele ale sotiei, care a realizat un salariu lunar de putin peste noua milioane de lei. Contul in banca, in lei, al consilierului a scazut cu 40 de milioane de lei, de la 221,6 milioane de lei la 181,3 milioane de lei. Contul in valuta nu a mai crescut fata de anul trecut, raminind la 4.941 de dolari, dupa ce, in 2004, acesta avea o valoare de 4.800 de dolari. (C.O.)

Pesedistii prospera si in Opozitie
In lipsa mostenirilor fabuloase, pesedistii marunti fac avere din tranzactionarea terenurilor si listarea actiunilor la bursa.

Dintre simplii deputati PSD, Gabriel Oprea (foto) a facut unele dintre cele mai bune afaceri. I-a vindut lui Nae Nicolae doua terenuri, pentru suma de 119.000 euro. Cele doua terenuri nu apareau in declaratia sa de avere din data de 6 mai 2005. Probabil au fost achizitionate dupa aceasta data. Cu ce bani, nu se stie, pentru ca Gabriel Oprea nu declara nici atunci, nici acum ca ar avea conturi. In 2004, el a facut o afacere si mai frumusica.

I-a vindut selectionerului Anghel Iordanescu, finul sau, doua constructii plus terenurile aferente. Pentru suma de 500.000 de euro. Cu putina vreme inainte, Gabriel Oprea tocmai vinduse un spatiu comercial pentru suma de 30.000 de euro.

Dan Nica, fostul ministru al Comunicatiilor, pentru 3.400 de euro a scapat de autoturismul Cielo, pastrindu-si in schimb limuzina Audi A4. In conturi a sporit de la 45.000 USD la 60.000 si de la 45.000 RON, la 62.000.

Alexandru Mazare, fratele primarului din Constanta, aproape si-a dublat averea intr-un an de zile. Conturile sale s-au umflat de la 25.000 euro si 7.000 RON la 64.000 euro si 10.000 RON. Investitiile pe care le are la diverse societati au crescut si ele. De la 200.000 euro, in urma cu sase luni, la 385.000 euro.

Lui Brinzan i-a priit divortul

Averea deputatului Ovidiu Brinzan a trecut testul partajului. Fostul ministru al Sanatatii, proaspat divortat, a cedat fostei sale sotii casa din Bucuresti. A primit de la Dana Razboiu autoturismul Peugeot, achizitionat pe numele ei. Desi avea un apartament in Timisoara, Brinzan si-a mai cumparat o casa. Acum are doua. Asta-vara avea in cont 530.000 RON. A acordat un imprumut de 520.000 RON unei persoane si a mai gasit 35.000 euro sa o imprumute si pe fosta sa sotie. Brinzan a reusit sa scape si de creditul ipotecar, in valoare de 49.000 USD. In conturi i-au mai ramas 6.500 euro si 32.000 RON.