Cine nu aspira sa aiba un nas bazat, la care sa te duci cu damigeana si sa te intorci cu patalamaua de deputat, de prefect sau macar cu directia unui serviciu public? Asta daca nu s-a-ntimplat norocul sa faci deja parte din familie.

Printre strategiile de atac ale PSD la adresa Puterii se numara si vehicularea cu insistenta in mesajele pe care le emit public oamenii de partid a sintagmei "guvernare de cumetrie". Dar nu PSD este cel mai indreptatit sa arunce primul piatra. Moda "cumetriei politice" si a promovarii in functii publice pe baza de rudenie tine de ani de zile. Actualii guvernanti n-au facut decit sa conserve ceea ce risca sa devina o traditie. E drept ca o fac cu ceva mai multa fervoare.

Arad, Capitala cumetriei portocalii

Capul statului e, pe departe, cel mai bun cumatru din Romania. La Arad, in fruntea primariei, e finul Ghita Falca. Cind l-a nasit, Basescu era doar presedintele PD si primarul Bucurestiului, iar Ghita doar vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad. Aleasa lui Ghita, Ela, era si ea, cind s-au luat, doar fiica unui om de afaceri din aceeasi urbe. Intre timp, numele acestuia devine celebru: Gheorghe Seculici. Cind Falca ajunge primar al Aradului, socrul cistiga presedintia Consiliului Judetean. Dupa ce Basescu ajunge la Cotroceni, Seculici mai face un pas mare: vicepremier, pentru citeva luni, in guvernul Tariceanu. Tot fin al lui Basescu este si Ion Cirstoiu, fost deputat PD, actual prefect de Arges.

Basescu i-a botezat o fiica lui Cirstoiu. Basescu insusi a apelat la serviciile unui nas. La nunta de argint cu Maria Basescu, nas a fost Bogdan Niculescu Duvaz, la acea vreme important lider PD, apoi simplu membru PSD. Dar Basescu e si un bun familist. La recentele alegeri din PD Constanta, cistigatorul nu a fost Stelian Dutu, ci, mai degraba, familia Basescu, care a dat doi vicepresedinti: pe cumnata presedintelui, Doina Basescu, si pe fina de cununie a presedintelui, Narciz Amza, sotia celui care i-a succedat lui Basescu la conducerea navei "Biruinta".

Tariceanu nas, Olteanu, baiat fin

Si finul primului-ministru Calin Popescu Tariceanu este celebru. Se numeste Bogdan Olteanu, este deputat PNL si ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Tariceanu are incredere deplina in Olteanu, desemnindu-l sa ocupe functia de presedinte al Camerei Deputatilor in caz ca reusea sa-l inlature pe Adrian Nastase. Precum Basescu, Tariceanu are si el un fin la Arad: liberalul Caius Parpala, fost presedinte al CJ Arad, migrat la PSD si intors de curind in PNL. Celalalt lider liberal, Theodor Stolojan, a nasit si el in partid. Pe consiliera sa Raluca Tatarcan in mariajul cu Valeriu Turcan. Raluca a ajuns deputat, iar sotul a devenit seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale din subordinea guvernului.

Aliantele din Alianta

Recent, Liviu Negoita, primarul sectorului 3, a pus capat burlaciei. Nasul sau e nimeni altul decit seful pe linie de partid si primarul Capitalei, Adriean Videanu. Liderul PD, Emil Boc, a preferat sa cunune un necunoscut. Alin Tise, membru PD Cluj si finul lui Boc, a devenit insa prefect al judetului. Familia politica a primarului clujean este mai mare. Fratele lui Boc, Nelu, este consilier local in comuna natala Margau. Vicepresedintele PD Mihai Stinisoara are si el un fin: Ioan Cupa, seful Directiei Generale a Finantelor Publice. Cupa este cumatru si cu vicepresedintele PD, Liviu Negoita. Vicepresedintele PD si totodata seful PD Bistrita, Ioan Oltean, si-a numit si el cumatrul la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judet. Oltean a recunoscut, in presa locala, ca a cununat-o pe una dintre fiicele acestuia, dar a negat ca acest lucru ar fi influentat numirea. Presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu, a avut, pina la un moment dat, un fin in functia de sef al Corpului de Control al Prefecturii iesene. Dupa mai multe controale, el a lansat in acest an mai multe acuzatii privind folosirea abuziva a banului public la adresa primarului PSD Gheorghe Nichita. Conform anchetelor finului lui Fenechiu, printre cei favorizati de Nichita se afla, evident, tot un fin. Finul lui Nichita.

Lui Mitrea i se spunea Nasu’

O buna prietenie politica tinde deseori catre o cumetrie. Asa s-a intimplat si cu Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, vicepresedinti PSD la acea vreme. Dan Ioan Popescu si sotia i-au cununat pe Miron si Manuela Mitrea. Nasul si cu finii, daca nu gaseau un moment sa se viziteze, se intilneau oricum. Toti trei erau deputati PSD. Mitrea este si nasul lui Marius Petcu, lider al CNSLR Fratia, confederatia sindicala care, inainte de a fi condusa de fin, a fost condusa de nas.

Vanghelie la concurenta cu Radoi

Parlamentarul PSD de Dolj Valeriu Zgonea are un fin cu care se vede zi de zi la Camera Deputatilor: Claudiu Manda. Acesta a devenit deputat de Dolj dupa ce a fost nasit de Zgonea. Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, si-a nasit si el protejatul. Pe Catalin Stochita, la acea vreme liderul TSD din sectorul 5, apoi candidat pentru un loc de deputat in Bucuresti. Rodica Nassar, deputat PSD de Bucuresti, este nasa lui Ion Radoi, senator si lider al sindicalistilor de la metrou.

Tot fin este si deputatul PSD George Baesu. Fin al lui Marian Oprisan, liderul vrincean. Adrian Nastase nu are fini, dar are o cumnata. Rodica Odobescu, sora Danei Nastase, a fost pina la alegerile din 2004 directorul Tarom.

Incrucisari cu pedigree

Nu mai putin celebru este cuplul nas-fin Mircea Geoana-Adrian Sirbu, bosul de la PRO TV. La acea vreme, nasul era doar ambasadorul Romaniei la Washington, ulterior ajungind ministru de Externe si presedinte al PSD. Traian Basescu a cununat si el doua vedete. Pe Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, casatorit cu o vedeta a postului Realitatea TV. O prietenie desavirsita cu o cumetrie s-a petrecut si intre Gabriel Oprea si selectionerul Puiu Iordanescu, caruia fostul ministru delegat pentru administratia publica i-a botezat un copil. In contrapartida, nea Puiu a fost rugat sa candideze pentru un post de senator pe listele PSD Ilfov, filiala condusa de nasul Oprea. Eugen Nicolicea, seful PSD Mehedinti, avea deja trei mandate de deputat cind s-a insurat cu o jurnalista de la "7 Plus". Casatoria lor a fost binecuvintata de nasii Miron si Manuela Mitrea.

Neveste mai putin disperate

Nu sint putine nevestele de politicieni care le datoreaza acestora propria ascensiune publica. Cel mai cunoscut exemplu este cel al sotiei ministrului Vasile Blaga. Violett Blaga a fost numita director al Directiei Juridice din Ministerul Educatiei si Cercetarii, desi nu avea pregatire in domeniu. Nu este singurul caz in care sotia si-a urmat sotul, la bine si la rau, si pe tarimul spinos al politicii. Nevasta presedintelui PNL Arges, Adrian Miutescu, a ajuns vicepresedinte al organizatiei de femei, in timp ce fiica lor a ajuns si ea vice, dar la tineret. Deputatul si vicepresedintele PD Cezar Preda este sotul Janinei Preda, adica al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Publice Comunale.

Dana Vasioiu, jumatatea presedintelui PD Braila, deputatul Horia Vasioiu, este viceprimar al Brailei si a fost sursa conflictului cu primarul liberal Constantin Cibu, dar si cu consilierii PRM, pe care i-a acuzat ca isi vind voturile catre PSD. Sotia presedintelui PNL Bistrita, Sabin Iliesi, a fost numita ca reprezentant al patronatului in cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Un liberal caruia sotia i-a fost nefasta este Mihai Slic, fost viceprimarul Bacaului. Acesta a demisionat in vara lui 2005, dupa ce, in lipsa lui Stavarache, a semnat si in calitate de primar, si in calitate de viceprimar eliberarea unei autorizatii de constructie, pe bani publici, pentru firma la care sotia sa detinea 12% dintre actiuni. Kos Anna, sotia presedintelui UDMR Marko Bela, lucreaza in prezent ca realizator de programe in cadrul sectiei de limba maghiara a televiziunii publice din Bucuresti. Cu mai bine de un an in urma, liderul UDMR a fost acuzat ca face presiuni pentru ca sotia lui sa ocupe postul de redactor-sef al respectivei sectii. Nevasta ministrului Laszlo Borbely, Melinda Borbely, este in prezent director adjunct al Studioului Teritorial de Radio din Tirgu-Mures si in acelasi timp seful sectiei de limba maghiara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.