Activitatea PSD pentru anul care tocmai a inceput se va desfasura intre doua componente principale: incercarea de a recastiga electoratul pierdut, pe de o parte, si luptele interne, pe de alta. Cele doua directii sunt mai intim legate decat s-ar crede de vreme ce credibilizarea partidului care se dorea a fi realizata printr-o reforma interna promisa la Congresul din aprilie 2005 a ramas in coada de peste. Ea a fost inlocuita in schimb de rafuieli puternice intre aripile PSD care se vor prelungi si in 2006.

Mircea Geoana, noul presedinte al partidului, a promis in ultima parte a anului trecut ca reforma promisa si innoirea partidului va izbucni surprinzatoare cu ocazia Consiliului National. Dar nici macar data acestuia nu este inca stabilita. Promis initial pentru sfarsitul lunii ianuarie, Consiliul National era vehiculat de Geoana drept punctul terminus al unei reforme definitive a partidului, amenintarea lui vizandu-i pe membrii compromisi ai partidului.

Deloc intamplator, compromisii erau partizanii taberei anti-Geoana, condusa de fostul premier Adrian Nastase, secondat de Ion Iliescu. Anul 2006 nu va viza asadar curatarea partidului, ci doar continuarea luptei pentru putere. Intre timp, Geoana si-a apropiat unul din greii partidului, denumit chiar de el "ursul grizzly", si anume seful PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu. Cu sprijinul fostului inamic, Geoana va continua lupta sa disperata de a-si creste popularitatea in sanul membrilor PSD sperand ca, eventual, il va depasi pe Adrian Nastase. Acesta insa isi poate dedica acum timpul consolidarii pozitiei sale in partid si a tragerii pe linie moarta a actualului presedinte.

Desi Geoana a tot promis anticipate pentru 2006, Nastase l-a temperat de fiecare data, asa ca nici in aceasta directie nu exista o decizie unitara. Dar e putin probabil ca PSD e pregatit pentru o asemenea confruntare. In scena mai exista si personajul lui Ion Iliescu, destul de ingramadit de dosarul Revolutia ca sa aiba atentia in alta parte. El ramane insa un adversar de temut pentru Geoana, fiind un sustinator din umbra al lui Nastase in rivalitatea acestuia cu actualul presedinte al PSD.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.