Altii, mai diplomati, sustin ca pana la raportul de tara, nici unul dintre cele doua partide nu isi pot mobiliza resursele. Si la democrati exista voci care nu sunt de acord cu contopirea. Un exemplu, Sorin Frunzaverde, cel care a gestionat aderarea PD la PPE, care a spus inca de la bun inceput ca trebuie mentinuta Alianta.

De altfel, relatiile dintre cei doi parteneri nu sunt grozave in conditiile in care, in pofida declaratiilor de dragoste oficiale, disputele aprinse din cadrul sedintelor de conducere au fost stavilite doar sub presiunea amenintarii. Prin urmare, deocamdata, PNL si PD se vor ocupa la inceputul acestui an doar de organizarea unei manifestari menite sa relanseze portocaliul si Alianta. Liberalii vor avea de rezolvat problema scaderii in sondaje. Ei vor fi nevoiti sa-si regandeasca strategia politica astfel incat sa recupereze deficitul inregistrat in sondaje in anul 2005. Unii membri ai partidului sustin ca acest lucru se poate face prin "reactivarea" persoanelor cu potential de imagine, iar altii isi pun sperante intr-un raport de tara favorabil.

Alti membri ai PNL sustin ca premierul Calin Popescu Tariceanu a deschis Cutia Pandorei odata cu suspendarea deputatului Cristian Boureanu din calitatea de membru de partid. La PD nu sunt asteptate evenimente majore, mai ales ca noua conducere, aleasa la mijlocul anului trecut, nu iese din cuvantul lui Basescu. Reprezentantii PD vor trebui insa sa-si definitiveze in acest an structura de conducere, intrucat anul trecut o parte a functiilor de secretari executivi nu au fost ocupate.