Si pentru PSD, 2006 arata ca un an decisiv. Mircea Geoana si Adrian Nastase se vor bate in continuare pentru suprematia in partid pentru ca 2007, anul Congresului, sa-i prinda pe prima pozitie. Iliescu va continua sa cirteasca

Pentru PSD, 2006 va fi dominat de competitia Geoana-Nastase, dar se va incheia, cel mai probabil, cu un usor avantaj pentru actualul presedinte. Toate disputele dintre liderii secundari ai partidului, chiar daca vor avea o motivatie personala, vor fi exploatate pentru a regla pozitiile lui Mircea Geoana si Adrian Nastase. Meciul final va avea loc la Congresul programat in prima parte a anului 2007.

Prima sansa o are Geoana, pentru ca este inca o prezenta proaspata la virful PSD si pentru ca nu-i deranjeaza pe baronii locali. Singurii care ar putea da un semnal consistent pentru schimbarea lui Geoana sint clujenii, adica cei care l-au propulsat in fruntea partidului. Dar nici Nastase nu si-a epuizat toate atuurile. Un lider autoritar, care da impresia ca e stapin pe situatie, oricite bube ar avea, este cautat in momentele de criza.

Parchetul, factor de modernizare

Reformarea partidului va ramine o tema de dezbatere in partid. Presiunile cele mai importante in aceasta directie vor veni tot din zona grupului de la Cluj. Liderii ardeleni sint nemultumiti ca Geoana si-a adus in anturaj o serie de baroni locali, decredibilizind in acest fel proiectul de curatare a PSD. Reforma va fi aminata pina cind Geoana va dispune de sprijin suficient din partea liderilor de filiale. Dar procesul de modernizare a partidului va depinde si de un factor extern: Parchetul. Cind rechizitoriile unora dintre membrii PSD se vor finaliza si vor fi trimise la instantele de judecata, atunci Geoana va dispune de pretextul obiectiv pentru a cere suspendarea unora dintre cei care dau eticheta de partid al coruptilor. Nu vor fi nume grele, ci citiva baroni scapatati, printre care si actuali parlamentari.

Iliescu va incerca rolul de arbitru

Ion Iliescu va ramine un factor de criza in PSD. Potentialul sau de a descentra partidul se va manifesta in special prin implicarea in competitia dintre Geoana si Nastase. Probabil Iliescu nu va mai aspira sa devina seful partidului, dar va flirta in continuare cu ideea ca este liderul din umbra, personajul cu influenta decisiva in alegerea viitorului presedinte al PSD.

La virf, in Parlament si cu coada in coalitie

PSD s-a descurcat onorabil ca partid de opozitie. Influenta sa parlamentara s-a dovedit prin felul in care s-a mentinut la conducerea celor doua camere ale Parlamentului. A aratat ca poate specula la maximum slabiciunile coalitiei de guvernamint pentru a-i bloca in Parlament proiectele legislative. A aratat ca are in Curtea Constitutionala un partener de nadejde. Pentru prima parte a anului, PSD isi va concentra resursele pentru blocarea proiectului statutului minoritatilor si, implicit, pentru dinamitarea relatiilor dintre UDMR si partenerii sai din Coalitia guvernamentala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.