Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Palatul Cotroceni, ca abordarile de politica externa care sa consolideze pozitia Romaniei in structurile din care face parte, tinand cont de rolul sau strategic la Marea Neagra, vor constitui o prioritate a actualei Administratii de la Bucuresti. Seful statului a avut o intalnire cu o delegatie de experti ai Congresului american, care se afla intr-o vizita de evaluare cu privire la evolutiile politice din zona Marii Neagre. La finalul intrevederii, Basescu a declarat ca, in cadrul discutiei, punctul de vedere exprimat a fost ca, in momentul de fata, datorita evolutiilor spre Est ale UE si NATO, Marea Neagra a devenit un punct de extrema importanta strategica, ce iradiaza catre Orientul Mijlociu, spatiul ex-sovietic si Rusia, catre UE cu efecte pentru statele NATO. "Dorim sa devenim o tara care sa genereze stabilitate in zona, iar evolutiile pozitive din Ucraina, din Georgia sint evolutii care ne dau certitudine ca, prin diplomatie, Romania poate sa devina o tara care sa genereze stabilitate in zona", a adaugat Basescu.

Nemultumiri privind politica externa

Seful statului a spus ca in jurul Marii Negre sunt tari pe teritoriul carora exista conflicte "inghetate", cum ar fi Azerbaidjan si "discutia Moldova cu enclava Transnistria", iar Romania este dispusa sa-si asume un rol important in "clarificarea lucrurilor", in democratizarea tarilor din jurul marii, ca o garantie de securitate pentru tara noastra si ca o contributie care sa consolideze pozitia ei in NATO si UE. Basescu mai afirmat ca, "datorita modului cum si-a derulat politica externa, Romania a ratat ocazia sa fie un factor de influenta in zona fostei Iugoslavii si in spatiul ex-sovietic".

"Eu consider ca a venit vremea sa iesim din cei doi piloni deveniti clasici ai politicii externe romanesti - NATO si UE, dar trebuie sa dam politicii externe romanesti valentele pe care le poate dobandi", a spus Basescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.